Debatt

Spela aldrig schack med Vladimir Putin

Publicerad 2023-06-09

När de ryska befrielsestyrkorna började göra raider in i Ryssland från Ukraina, var det väl fler än en som funderade över vilket av tre (o)möjliga alternativ Putin skulle välja: pest, kolera eller gula febern.

Vill han snabbt slå ner frihetskämparna måste han ta hem soldater och artilleri från Ukraina, och därmed få en försvagad position inför Ukrainas väntade motoffensiv.

Vill han ha största möjliga stridsförmåga kvar i Ukraina blir han tvungen att svälja befrielsestyrkornas framgångar i de ryska gränstrakterna mot Ukraina.

Det tredje alternativet är att släppa lös Prigozjin med Wagnergruppen, eller Tjetjeniens Kadyrov med några tusen privatanställda Akhmatsoldater mot de ryska frihetskämparna, och därmed starta ett regelrätt inbördeskrig.

Den här rätt hopplösa sitsen har Putin själv försatt sig i. Han har satsat på konsekvent militär underbemanning längs hela gränsområdet mot Ukraina, eftersom han vet att president Zelenskyj har lovat att inte använda NATO-utrustning inne på erkänt ryskt territorium.

Därför befinner sig också uppskattningsvis 85-90 procent av Rysslands militära resurser i Ukraina.

Både Prigozjin och Kadyrov har förklarat sig beredda att lösa Putins problem med de framgångsrika befrielsestyrkorna åt honom, men de två konkurrerar sinsemellan och bedriver tuppfäktning på sociala media.

Dessutom torde Putin vara väl medveten om att båda ser fram emot att få bli hans efterträdare så snart som möjligt – eller åtminstone göra honom lika beroende av dem som de nu är av honom.

Den oberäknelige Putin valde bort alla tre alternativen och skapade sig ett fjärde. Likt en sällsynt dålig förlorare, som när han inser att han kommer att förlora schackpartiet sveper hela brädet i golvet, beordrade han en nattlig sprängning av den enorma Nova Kachovka-dammen i Ukraina.

Ryssland kontrollerar området där dammbyggnaderna finns. Sprängningen var förberedd sedan i december förra året, då sprängladdningar placerades under bron. Dammluckorna tillslöts helt, och vattennivån i dammen fick stiga till maximal höjd. Allt i väntan på rätt tillfälle att detonera laddningarna.

Kärnkraftverket (Europas största) alldeles i närheten av dammen är fortfarande ockuperat av ryska soldater. Verket är konstruerat med både livrem och hängslen, så det finns en vattenreservoar som kan klara reaktorkylningen några månader trots att dammen töms. Det är den tid man har på sig för att åstadkomma en permanent lösning.

Men reaktorbyggnaderna har minerats av de ryska ockupanterna. Vladimir Putin är redo att sparka omkull hela bordet vid nästa misslyckade schackparti, och han vill att NATO-länderna ska känna till det.

 AV Berit Qvarnström
Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Berit Qvarnström är pensionär. Yrkesbakgrund från bland annat Vattenfall AB.
Fritidsbakgrund från bland annat miljö- och solidaritetsrörelsen.
Ägnar mycket tid åt att hålla sig uppdaterad om vart vår värld är på väg.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.