Nyhetssammandrag fredag 30 juni 2023

Publicerad 2023-06-30

Före detta allsvensk stjärna döms för våldtäkt, Kriminalvårdens skyddsombud stängde Malmö tingsrätt, kvinna misshandlade man, klottrare hotade polis och två skjutna i Skärholmen.

En före detta allsvensk spelare har av en dansk domstol dömts till ett års fängelse för våldtäkt, försök till våldtäkt och sexuella trakasserier.
Han döms även till utvisning kombinerat med inreseförbud i sex år. Dessutom ska han stå för rättegångskostnaderna, motsvarande 150 000 kr.
Fotbollsspelaren har hela tiden nekat till brotten som enligt uppgift ska ha skett under våren och sommaren 2022. Domen är överklagad.

Under måndag förmiddag invigdes den nybyggda tingsrätten i Malmö. Men redan under tisdagen stoppade Ola Sigling, ett skyddsombud från Kriminalvårdens transporttjänst, omedelbart all verksamhet.
Detta eftersom Rakel, den kommunikationsutrustning som bland annat blåljuspersonal och Kriminalvården använder för sin kommunikation, inte fungerade i stora delar av byggnaden.
Vilket enligt Sigling  skapat ett ”synnerligen allvarligt” säkerhetsläge. Arbetsmiljöverket hävde efter en inspektion stoppet med hänsyn till att det inte bedömdes finnas en ”omedelbar och allvarlig fara” för människors liv.

Under torsdagen larmades polis till en privat bostadsadress i Värnamo. Enligt uppgift till SOS pågick ett bråk.
Anländande patrull fann en lindrigt skadad man i 55-årsåldern som verkade ha blivit misshandlad av en kvinna i 45-årsåldern.
Polis höll ett kort förhör på plats och beslutade sedan att gripa kvinnan som misstänkt för misshandel. Mannen togs till sjukhus av en privatperson för omplåstring. Gärningsperson och brottsoffer hade någon typ av relation.

På onsdagseftermiddagen upptäckte en polis att en person klottrade på polishuset i Skellefteå. Polisen lyckades avbryta klottraren, som lämnade platsen.
När han kommit en bit bort vände han sig om med en kniv i handen, och riktade den mot polisen.
Förstärkning tillkallades och klottraren, en man i 40-årsåldern, kunde gripas. Han anhölls sedan, på sannolika skäl misstänkt för grovt hot mot tjänsteman och skadegörelse.

Sent på onsdagskvällen blev en man och en kvinna skjutna i Skärholmen i södra Stockholm. De två, som är i 20-årsåldern, ska ha befunnit sig utomhus när de träffades av skotten.
De fördes till sjukhus med ambulans och har allvarliga, men inte livshotande skador. Polisen har gjort en teknisk undersökning på brottsplatsen och pratat med vittnen.
Två personer har tagits in till förhör, men det är oklart om de är misstänkta för något. Brottet är rubricerat som mordförsök.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.