Nyhetssammandrag måndag 10 juli 2023

Publicerad 2023-07-10

Elva personer fastnade uppe på Globen efter strömavbrott, barn ringer Bris av oro för familjens ekonomi, dansk polis åtalas för foto på Kim Walls kropp och FN varnar för fullskaligt inbördeskrig i Sudan.

Elva personer fastnade uppe på Globen efter strömavbrott. Ett stort strömavbrott i södra Stockholm påverkade på söndagen runt 12 000 abonnenter. Strax efter 16.30 var felet, som pågick i drygt en timme, åtgärdat.
Aftonbladet rapporterar att strömavbrottet bland annat gjorde att åkattraktionen Skyview på Globen fastnade, med elva personer ombord.
– Det finns ingen luft här och det är jättevarmt. Två personer är höjdrädda och det finns ett barn också, berättade en drabbad för Aftonbladet.
Räddningstjänsten fick hjälpa personerna ur åkattraktionen på 100 meters höjd. De tog ner en person i taget.

 Barn ringer Bris av oro för familjens ekonomi. Barn pantar burkar, äter mindre och duschar kortare för att spara på familjens ekonomi.
Det framgår i några av de anonyma samtalen som Bris, Barnens rätt i samhället, tagit emot på sistone. Det säger Seiran Alipour, kurator på Bris, till P4 Göteborg.
– Barn använder ord som vi inte hört tidigare som inflation, matpriser, elpriser och har blivit mycket mer medvetna om sin familjs ekonomi, säger hon.
Enligt Alipour undrar många barn över hur de kan hjälpa sin familj med ekonomin och vad de ska säga till sina kompisar när de inte har råd att följa med på sommarlovsaktiviteter.

 Dansk polis åtalas för foto på Kim Walls kropp. En polis som hade sparat ett foto på den mördade svenska journalisten Kim Walls bål på sin privata telefon och dator åtalas av Danmarks riksåklagare, rapporterar DR.
På mobilen fanns även en bild på en man som 2012 hittats död i ett tigerhägn i på Köpenhamns zoo.
Polisen, som fått tillgång till bilderna under sitt arbete, hade visat dem olagligt i samband med undervisning av elever på polisskolan, hävdar åklagaren.
Åtalet väcks efter en lång utredning av Den Uafhængige Politiklagemyndighed, som bland annat har i uppgift att utreda polisanställda som är misstänkta för tjänstefel. Åklagaren yrkar på att mannen ska dömas till fängelsestraff.
Peter Madsen dömdes 2018 till livstids fängelse för mordet på Kim Wall.

 FN varnar för fullskaligt inbördeskrig i Sudan. Sudan balanserar på gränsen till ett ”fullskaligt inbördeskrig” som kan destabilisera hela regionen, varnar FN-chefen António Guterres.
Enligt ett uttalande fördömer han ett luftanfall som dödade minst 22 personer i lördags, skriver AFP.
Paramilitära RSF beskyller den reguljära armén för att ligga bakom attacken. Armén medger att man genomfört en operation som dödat rebeller och skadat stridsfordon, skriver CNN.
Runt 3 000 människor har dött och närmare tre miljoner har tvingats på flykt sedan striderna startade för snart tre månader sedan.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.