Nyhetssammandrag måndag 24 juli 2023

Publicerad 2023-07-24

Sekretess stoppar Skatteverket att tipsa Polisen om människohandel, Räddningstjänsten hyr ut flytvästar, norsk flygplats evakuerad efter granatfynd i bagage, största evakueringen någonsin i Grekland och Breiviks manifest låg ute på brittisk boksajt.

Sekretess stoppar Skatteverket att tipsa Polisen om människohandel. På de så kallade A-krimcenter som upprättats i Sverige hindras Skatteverkets anställda att tipsa Polisen om vad de vet om exempelvis misstänkt människohandel, rapporterar SR:s ”I lagens namn”. Anledningen är de rådande sekretessreglerna.
– Vi får in oerhört mycket tips till oss, men mina kollegor som sitter på A-krimcenter får inte lägga fram tipsen, säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.
A-krimcenter är ett initiativ där svenska myndigheter samarbetar för att motverka arbetslivskriminalitet. I samband med utredningar upptäcks inte sällan hur människor exploateras.
En statlig utredning har föreslagit att reglerna ska ändras, men ännu finns inget lagförslag.

Räddningstjänsten hyr ut flytvästar. Det är stationerna i Linköping och Norrköping som har flytvästar till uthyrning, både till vuxna, barn och hundar, rapporterar SVT.
– Vi gör det för att vi vill att alla ska vara så säkra på sjön som möjligt, säger Jonas Thorstensson, styrkeledare på Kvillinge station i Norrköping.
Konceptet har funnits i flera år, men fler fick upp ögonen för att hyra under pandemin och nu kommer flera sällskap varje vecka som hyr under sommarperioden, enligt Jonas Thorstensson.
Det kostar tio kronor för ett dygn att hyra en flytväst och det är en symbolisk summa, men också för att det ska finnas möjlighet att byta ut gamla flytvästar efterhand.

Norsk flygplats evakuerad efter granatfynd i bagage. En äldre granat har hittats i ett incheckat bagage på en flygplats i norska Kirkenes. Inga hot hade inkommit, men flygplatsen evakuerades.
”Bagaget har förts bort från flygplatsen till ett säkert område”, skriver Finnmark polisdistrikt på Twitter.
”Vi jobbar nu med att undersöka om det finns fler sprängämnen innan vi avbryter evakueringen och återupptar normala förhållanden på flygplatsen”, står det vidare.

Största evakueringen någonsin i Grekland. 19 000 människor har hittills evakuerats till följd av skogsbränderna på Rhodos. 16 000 har förflyttats landvägen, medan 3 000 evakuerats med båtar, rapporterar AP.
Greklands departement för klimatförändringar och civilt skydd uppger att det är ”den största evakueringen någonsin” med anledning av skogsbränder i landet.
Få personer har skadats i samband med bränderna. I lördags fördes sex personer till sjukhus med andningssvårigheter men kunde omgående skrivas ut, enligt grekiska tidningen Kathimerini.
Två har fått stanna på sjukhus, en person som brutit benet under en hotellevakuering och en 31-årig gravid kvinna som uppges må bra men vars tillstånd övervakas.
Siffrorna om det exakta antalet evakuerade har gått isär. Tidigare har det rapporterats att 30 000 evakuerats.
Researrangörerna Apollo och Ving har ställt in resor under söndagen. Tui ställer in alla resor fram tills tisdag.

Breiviks manifest låg ute på brittisk boksajt. Bara dagar innan årsdagen av terrordådet på Utøya låg den högerextrema terroristen Anders Behring Breiviks manifest ute till försäljning på den brittiska bokkedjan Waterstone, skriver The Guardian.
Boken, som kostade ungefär 400 kronor, försvann först efter att organisationen Tech Against Terrorism upptäckte annonsen på bokkedjans hemsida.
En talesperson för Waterstone säger att boken aldrig skulle ha gått att beställa hem.
Under lördagen uppmärksammades tolvårsdagen sedan terrordådet, där 77 personer dödades av den norske terroristen Breivik.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.