Nyhetssammandrag onsdag 23 augusti 2023

Publicerad 2023-08-23

Serieblottare i Umeå, Salwan Momika har skickat in tolv nya ansökningar om att bränna Koranen, 18-åring åtalas för dödsskjutning i biltunnel, Polisens nya spårningsmetod har lett till fler vapenbeslag och sonen räddade sin pappa från björnattack.

Serieblottare i Umeå. Kammaråklagare Louise Ahlmark varnar föräldrar för en serieblottare i Umeå.
Under de senaste veckorna har flera unga flickor utsatts för sexuella ofredanden. Ahlmark vill inte gå in på flickornas ålder, mer än att de är ”unga” och att det rör sig om en handfull ärenden.
Polis och åklagare misstänker att det rör sig om en och samma gärningsman.
– Vi utreder varje enskilt ärende, men det finns likheter i händelserna och det gör att vi kan misstänka att det rör sig om samma gärningsperson, säger Ahlmark.
Polisen har ännu ingen misstänkt för händelserna.

Salwan Momika har skickat in tolv nya ansökningar om att bränna Koranen i Stockholm, Malmö och Örebro under de närmaste tre veckorna, rapporterar SR Ekot.
Ansökningarna skickades in under måndagen men har vid denna pressläggning ännu inte godkänts.
Polisen i Stockholm uppger att man så långt som det är möjligt ska ge tillstånd för allmänna sammankomster.

18-åring åtalas för dödsskjutning i biltunnel. En 18-årig man åtalas misstänkt för mord och grovt vapenbrott efter dödsskjutningen i Södra länken i Stockholm i oktober, skriver polisen på sin hemsida.
En man i 20-årsåldern hittades ihjälskjuten i en bil i Björktunneln som leder upp till Gullmarsplan.
Tre personer som ska vara hemmahörande i Eskilstuna, greps i anslutning till platsen och häktades misstänkta för brottet. Två av personerna har dock frigivits och är inte längre misstänkta för brott.
18-åringen nekar till brott, men medger att han höll i vapnet när det avfyrades.

Polisens nya spårningsmetod har lett till fler vapenbeslag. Tillsammans med Tullverket, Åklagarmyndigheten och internationella myndigheter har polisen använt den nya metoden där man spårar vapnens ursprung vilket lett till resultat.
Under 2022 var det ett rekord i antal beslag med 1874 vapen och vapendelar, rapporterar SVT.
– Det vi kollar på nu är att löpa hela linan ut för att nå källan. Vi försöker få svar på vem som tillverkat vapnet och vem som sedan fört in det i Sverige, säger Johan Gustafsson, kriminalinspektör på Nationellt skjutvapencenter.

Sonen räddade sin pappa från björnattack. En björn gick till attack mot en jägare och hans tonårige son under björnjakten i Ljusdal i måndags.
Under attacken ska björnen ha legat ovanpå pappan varpå sonen slog till björnen i huvudet så pass hårt att hans handled bröts.
– Troligen bytte björnen då offer så att pappan hann skjuta ett skott mot björnen, så att den dog, säger jaktledare Jonny Sjöblom till TT.
Pappan skadades allvarligt i ansiktet och fick föras till sjukhus men hans skador ska inte vara livshotande.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.