Nyhetssammandrag fredag 15 september 2023

Publicerad 2023-09-15

Återställ Våtmarker håller träningsläger, kungafirandet kan vara potentiellt terrormål, hovrätten fastställer dom i dubbelmord, EU röstar ja till ”nordisk sexköpslag” och Nasa skapar ufo-avdelning.

Återställ Våtmarker håller träningsläger. Inför Återställ Våtmarkers utlovade ”massiva motorvägsblockader” i höst anordnar den omstridda aktivistgruppen ”träningsläger” i en skog utanför Stockholm, rapporterar SVT Nyheter, som har gjort ett inslag från träffen.
En grupp på ett 20-tal personer tränar på civil olydnad, bland annat genom en övning som man kallar ”potatissäck”.
Övningsledaren Lior Stefansson uppmanar deltagarna att slappna av i hela kroppen och på så sätt göra sig tunga. Det ska göra det svårare för polisen att släpa bort dem.
Aktivistgruppen är ifrågasatt för sina metoder. De fick bland annat kritik när två ambulanser med patienter försenades i samband med en vägaktion förra året. Nu tränar de på att släppa förbi ambulanser.
SVT Nyheters kartläggning visar att 52 klimataktivister kopplade till Återställ våtmarker har dömts för 105 brott efter protestaktioner de senaste åren. Vanligast är sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten.

Kungafirandet kan vara potentiellt terrormål. Hundratals poliser kommer att befinna sig på Stockholms gator under helgen när kungen firar 50 år på tronen med kortege och jubileumskonsert, rapporterar SVT Nyheter.
Det finns inga uppgifter om ett hot mot firandet, men Michael Fetz vid Stockholmspolisen utesluter inte att det skulle kunna vara ett potentiellt mål för ett dåd.
– Det skulle det kunna vara. Men vi har en stor poliskommendering under de dagar som firandet pågår. Vi har planerat sedan lång tid tillbaka, säger Michael Fetz som är samordnare för terrorismbekämpning.
Han konstaterar att allmänheten ska ”göra det man tänkt göra”, men vara vaksam på om något avviker i omgivningen.
Exakt hur många poliser som kommer att vara i tjänst vill myndigheten av säkerhetsskäl inte uppge, men det rör sig om ett hundratal – både synliga och dolda. Polisen kommer även att kameraövervaka centrala delar av Stockholm med drönare.

Hovrätten fastställer dom i dubbelmord. Hovrätten i övre Norrland fastställer tingsrättsdomen mot den 19-årige man som i mars dödade sin mamma och sin bror i stadsdelen Svartöstaden i Luleå, rapporterar lokala medier.
Åklagare Åsa Valter hade yrkat på att mannen skulle dömas till livstids fängelse, men hovrätten ansåg att mannen lider av psykisk störning och att han därför ska dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Mannen erkände brott direkt när han greps, men har under domstolsprövningarna nekat till mord.

EU röstar ja till ”nordisk sexköpslag”. EU-parlamentet står bakom uppmaningar om en sexköpslag av nordisk modell – om än med knapp marginal.
I en omröstning sade 234 ledamöter ja mot 175 nej och 122 nedlagda kring en icke bindande resolution till medlemsländerna om att kriminalisera sexköpare och hallickar.
Flera av de svenska ledamöterna har varit starkt engagerade i att driva igenom resolutionen.
”Det är en tydlig signal till alla torskar, men också till alla hallickar och kriminella nätverk som tjänar stora pengar på utnyttjandet av kvinnors kroppar i prostitutionsindustrin. Deras tid är räknad”, skriver Malin Björk (V) i ett pressmeddelande.

Nasa skapar ufo-avdelning. Nasa kan inte bevisa att ufo-iakttagelser har med utomjordingar att göra, men menar att ”vi har mer att lära” innan vi avfärdar deras existens, enligt en ny rapport.
– Om du frågar mig om jag tror på liv i ett universum som är så vidsträckt så att det är svårt för mig att förstå hur stort det är – mitt personliga svar är ja, säger Nasa-chefen Bill Nelson på en presskonferens.
USA:s rymdmyndighet Nasas nya ufo-rapport konstaterar att ”potentiellt okänd utomjordisk teknologi som opererar i jordens atmosfär” inte är något som Nasa kan avfärda.
Nasa-chefen menar att rapporten är ett steg bort från sensationalism och mot ett vetenskapligt förhållningssätt till ufon.
Från rapporten bör man ta med sig att ”det finns mycket mer att lära” enligt Bill Nelson.
En ufo-chef kommer att tillsättas som ska leda arbetet för att bättre förstå ufon och mer data ska samlas in från avvikande luftfenomen av både Nasa och andra myndigheter.
– Nasa har för första gången tagit konkreta steg för att seriöst undersöka ufon, säger Bill Nelson.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.