Nyhetssammandrag lördag 28 oktober 2023

Publicerad 2023-10-28

Fängelse för vansinnesfärd, student stängs av efter att ha sextrakasserat lärare, kvinna döms för mordförsök på flicka, jättebeslag av kokain i Venezuela och italiensk domstol dömer bröder att flytta hemifrån.

Fängelse för vansinnesfärd. En 52-årig man som tidigare dömts för över hundra trafikbrott döms igen – den här gången för en vansinnesfärd i centrala Stockholm i somras, rapporterar TV4.
Mannen jagades av polis och kraschade med sin bil in i en taxi. Flera personer skadades allvarligt.
Nu döms mannen till ett år och tre månaders fängelse för bland annat grovt vållande till kroppsskada, grovt rattfylleri och grov vårdslöshet i trafik. Han ska även betala 285 000 kronor i skadestånd.
Mannen är tidigare dömd för 96 trafikbrott, 19 fordonsrelaterade brott och har sluppit åtal i ytterligare nio ärenden kopplade till trafiken.
Så sent som i februari dömdes han till sex månaders fängelse efter två olika vansinneskörningar, men hann inte påbörja att avtjäna straffet.

Student stängs av efter att ha sextrakasserat lärare. En student har under flera månaders tid sextrakasserat sina lärare på Lunds Universitet. Det framgår av handlingar från universitetets disciplinnämnd, rapporterar Expressen.
Studenten har under flera månader skickat meddelanden av ”grov sexuell natur” med bland annat pornografi till framför allt två lärare. Lärarna ska ha fått frågor om deras hemadresser och andra frågor av ”personlig natur”.
”Lärarna har uppgett att de upplevt XX:s agerande som obehagligt och kränkande och att de sagt till XX att de inte har möjlighet att ha en personlig relation med XX.” går det att läsa i utlåtandet.
Efter ett möte med en av lärarna togs studenten av polis efter att ha onanerat i biblioteket.
Studenten beskrivs som ”en stor risk både för personal och studenter”. Personens beteende ska ha fått en av lärarna att överväga stanna hemma från jobbet för att slippa träffa studenten. Studenten stängs av i 12 veckor.

Kvinna döms för mordförsök på flicka. Den 34-åriga kvinna som i somras knivhögg en tioårig flicka i Ängelholm döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Den rättspsykiatriska undersökning som kvinnan gjorde inför rättegången visade att hon är allvarligt psykiskt störd.
Attacken mot den tioåriga flickan var det sista i en serie angrepp mot unga flickor i Ängelholm i slutet av maj och början av juni i år. Tack vare hjälp från en förbipasserande man och omedelbara akutåtgärder från ambulans- och sjukvårdspersonal kunde flickans liv räddas. Den 34-åriga kvinnan greps en kort stund efter händelsen. Hon kunde relativt omgående även kopplas till andra angrepp på unga flickor i Ängelholm som hade skett under en tvåveckorsperiod dessförinnan.
Kvinnan har erkänt samtliga gärningar. Hon döms även för att ha misshandlat fyra andra flickor och ska betala sammanlagt cirka 500 000 kronor i skadestånd.

Jättebeslag av kokain i Venezuela. Superbeslaget på över tio ton kokain gjordes av venezuelansk polis i samband med en tre dagar lång operation mot tre produktionsanläggningar.
Tillslaget på totalt 10 400 kilo kokain, i delstaten Zulia i nordväst omfattade 13 laboratorier, ett logistikcenter och en vapen- och sprängmedelsfabrik, skriver Richard Lopez, chef för landets narkotikabekämpning, på X. Narkotikan rapporteras nu ha förstörts.
Hittills i år har venezuelanska myndigheter beslagtagit 51 ton narkotika och i samband med det gripit över 13 000 personer. Motsvarande siffra för hela fjolåret var 41 ton.

Italiensk domstol dömer bröder att flytta hemifrån. Den 75-åriga modern var trött på att hålla efter sönerna och att de varken bidrog till hushållskassan eller hjälpte till med hushållssysslorna.
Hon försökte flera gånger, förgäves, att övertala dem att hitta ett mer självständigt boende.
Till slut fick hon nog. Hon drog sina söner inför rätta – och vann, rapporterar The Guardian.
Domaren kände uppenbarligen sympati för kvinnan, och fattade beslut om att vräka sönerna.
De var visserligen till en början berättigade att bo kvar hemma, på grund av ”förälderns skyldighet att tillhandahålla underhåll”, men nu när de båda är över 40 år gamla och har egna jobb är det inte längre försvarligt, menade domaren.
Nu har de båda männen till den 18 december på sig att flytta ut.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.