Foto Adam Ihse /TT

Yttersta högerkanten sätter nytt bottenrekord

Av Anders Cardell 2023-10-31

Stödet för Israel har varit mycket starkt bland människor på yttersta högerkanten på olika sociala plattformar sedan Hamas fruktansvärda attack mot den judiska civilbefolkningen.

Det har varit intressant att följa denna något förvånande utveckling där man kunnat se hur människor som tidigare deltagit i rasistiska och nazistiska demonstrationer och företräder ett parti som genomsyras av både rasism och nazism, har valt att stå upp för den judiska befolkningen.

När man läser dessa individers kommentarer om utvecklingen i Israel och Palestina på olika sociala plattformar uppenbarar sig ett mönster som gör att man ganska snabbt börjar fundera på vad dessa individers egentliga drivkrafter är.

Man spyr inte bara ut hat över Hamas och de grupper som anses stå bakom den senaste tidens fruktansvärda attack, utan även civila palestinier, muslimer och vanliga människor som opponerar sig mot att den palestinska civilbefolkningen dör.

Den otvetydiga slutsatsen är att dessa debattörer och politiska företrädares drivkraft är inte grundad i humanism eller omsorg för de som drabbats, istället är det så att den senaste tidens attack mot den judiska befolkningen används som ett verktyg för att avhumanisera och demonisera människor de betraktar som sina politiska motståndare.

Palestiniers rättigheter viftas snabbt bort i dessa personers sociala kommentarsfält med uttryck som legitimerar att oskyldiga människor dödas.

”De har sig själva att skylla”, ”Israel har all rätt i världen” ”de valde att inte göra något” till renodlat rasistiska uttalanden som att ”muslimer är primitiva varelser som förtjänar att utrotas” är några av de uttalanden man kan läsa i dessa individers kommentarsfält.

Har sett att det finns ett fåtal debattörer kring den politiska mitten som har visat en uppriktig medkänsla för den oerhörda sorg det måste innebära att förlora familjemedlemmar på det sätt som nu sker.

Man kan se att samma individer anser att det är djupt problematiskt att oskyldiga palestinier riskerar att dödas i efterdyningarna av det som skett.

Flera personer på den yttersta högerkanten använder istället det som hänt för egna politiska syften.

Bland dessa personer kan man se ett återkommande påstående om människor som uttrycker oro för civila palestiniers liv, där dessa beskrivs som ”likgiltiga inför den judiska befolkningens lidande”.

Det är en lögn som visar att dessa personer väljer att hänsynslöst försöka kapitalisera på det som hänt. Något som är både motbjudande och inhumant.

När en sådan retorik dessutom kommer från människor som inte för allt för länge sedan tog idolporträtt med människor som varit övertygade nazister sedan andra världskriget, väcks ens kräkreflex till liv.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Anders Cardell växte upp i det lilla brukssamhället Hallstahammar och i stockholmsförorten Östberga.
Han blev anställd på Fryshuset i slutet på 80 talet där han arbetade fram till att Anders Carlberg gick bort 2013.
Anders har varit aktiv i olika former av ideell verksamhet parallellt med sitt ordinarie arbete. De senaste åren har varit starkt präglade av att han har blivit förälder:
– Jag skriver för att jag känner ett ansvar för att göra det jag kan, med de resurserna jag har, för att skapa ett bättre samhälle, säger Anders.
Anders Cardell är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.