När rasisterna vinner blir alla andra förlorare

Av Anders Cardell 2023-11-09

Israels flagga har bränts i en aktion som ägt rum i veckan, utanför Malmös synagoga. Denna typ av missriktad aktion påminner om de koranbränningar och andra trakasserier som riktat sig mot Sveriges muslimer under det senaste året. Angreppet mot judar påminner även om de orättfärdiga påhopp mot människor som uttryckt stöd för den palestinska befolkningen, då dessa har beskrivits som anhängare till Hamas.

Angriper man Sveriges judiska befolkning på det sätt som gjorts, där människor på grund av sin etnicitet tillskrivs ansvar för en stats handlingar, begår man ett rasistiskt övergrepp.

För den som vill kritisera Israels politik eller militära aktioner är den israeliska ambassaden den naturliga mottagaren.

Det borde inte vara svårt för politiker att ta tag i dessa frågor – det finns ingen otydlighet om vad som är rätt och fel.

Jag har tyvärr ingen tilltro till att den nuvarande regeringen kan eller ens vill ta tag i dessa frågor på det sätt som krävs, men det kan vara något för oppositionen att tänka på.

Ingen människa ska behöva utsättas för förföljelse i Sverige vare sig man är jude, muslim eller uttrycker legitima krav på garantier för den palestinska befolkningens rättigheter.

Många människor har förlorat tillit och känner stor otrygghet som en konsekvens av regeringens oförmåga eller ovilja att åtgärda denna typ av problem.

Jag är övertygad om att en regering som tar ansvar för dessa frågor kan begränsa utrymmet för de rasistiska krafter som bär på hat mot judar och muslimer. På så sätt skulle man kunna återerövra den breda befolkningens förtroende.

Om det blir tydligt att det finns ett politiskt stöd och att människors behov och oro tas på allvar skapas goda förutsättningar för gränsöverskridande samarbete mellan drabbade grupper.

Rasisterna är och har alltid varit en minoritet. Det är dock svårt att se hur den nuvarande regeringen ska kunna åstadkomma den förändring som krävs, eftersom den är kontrollerad av denna minoritet.

För övrigt anser jag att…

  …det som hänt i Malmö likväl som de angrepp som riktat sig mot muslimer på olika platser runt om i Sverige, bör leda till juridiska påföljder, eftersom det skapar stor otrygghet och bidrar till allvarliga konsekvenser för de grupper som är drabbade.

 

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


    Anders Cardell växte upp i det lilla brukssamhället Hallstahammar och i stockholmsförorten Östberga.
Han blev anställd på Fryshuset i slutet på 80 talet där han arbetade fram till att Anders Carlberg gick bort 2013.
Anders har varit aktiv i olika former av ideell verksamhet parallellt med sitt ordinarie arbete. De senaste åren har varit starkt präglade av att han har blivit förälder:
– Jag skriver för att jag känner ett ansvar för att göra det jag kan, med de resurserna jag har, för att skapa ett bättre samhälle, säger Anders.
Anders Cardell är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.