Nyhetssammandrag onsdag 15 november 2023

Publicerad 2023-11-15

Ex-politiker döms till fängelse för våldtäkt, Yaras mördare vill få tidsbestämt på grund av kriget, domare åtalas för hot mot ex-fru, bilskjutande man döms till psykvård, Finland kan stänga gräns mot Ryssland och USA:s Högsta domstol inför etiska regler för domarna.

Ex-politiker döms till fängelse för våldtäkt. En tidigare politiker i Sörmland har dömts för våldtäkt. Straffet blir fängelse i tre år och skadestånd på 215 000 kronor till den utsatta kvinnan, skriver lokala medier.
Heltidspolitikern lämnade alla sina uppdrag i samband med att han greps för brottet.
Våldtäkten ägde rum i slutet av september, då mannen förgrep sig på kvinnan i sin bostad.
Politikern har hela tiden nekat till brott. Men tingsrätten har bedömt kvinnans berättelse som sammanhängande och detaljrik.
”Hon har kunnat lämna rimliga svar på följdfrågor om hennes agerande innan, under och efter händelsen. Hon har inte gett intryck av att vilja överdriva och det har inte framkommit någon anledning för henne att oriktigt anklaga XX för brott”, skriver tingsrätten i domen enligt lokala medier.

Yaras mördare vill få tidsbestämt på grund av kriget. Kvinnan som dömdes för att ha mördat åttaåriga Yara Alnajjar i Karlskrona 2014 har ansökt om tidsbestämt straff på grund av kriget i Gaza, skriver SVT Nyheter Blekinge.
”Sen kriget börjat i Gaza har jag inte sovit och jag fick reda på att flera av mina kusiner har dött. Jag är väldigt ledsen och maktlös för att jag sitter i fängelse”, skriver hon i sin ansökan.
Yara bodde hos sin morbror och hans fru när hon hittades ihjälslagen med en brödkavel på valborgsmässoafton 2014.
Morbrodern dömdes till 14 års fängelse och hans fru till livstids fängelse.
Örebro tingsrätt meddelar att ansökan avslås eftersom kvinnan inte avtjänat de tio års fängelse som krävs för att en livstidsdömd ska kunna friges.

Domare åtalas för hot mot ex-fru. En domare i Stockholmsområdet åtalas vid Stockholms tingsrätt för olaga hot och ofredande mot sin exfru.
Enligt åtalet ska mannen bland annat ha skickat omkring 90 sms och mejl i månade till exfrun, flera av dem hotfulla.
Det var i februari som kvinnan ska ha fått ett mejl från sin exmake med innebörden att han skulle tvinga henne att prata genom att sätta silvertejp på hennes fötter, händer och mun.
Enligt åtalet var mejlet av sådan karaktär att kvinnan kunde antas känna allvarlig rädsla för sin säkerhet och mannen åtalas nu för olaga hot.
Han åtalas dessutom för ofredande efter att, enligt åtalet, betett sig hänsynslöst mot sin före detta fru genom att skicka omkring 90 sms och mejl till henne i månaden under en knapp nio månaders period. Trots att hon bett om att bli lämnad i fred.
Åklagaren menar att det är betydligt fler försök till kontakt än vad som varit nödvändigt för att hantera praktiska saker parterna emellan.
Mannen åtalas också för hemfridsbrott och folkbokföringsbrott, det sistnämnda efter att han ska ha försökt skriva sig på sin exfrus adress.

Bilskjutande man döms till psykvård. En man sköt mot två förbipasserande bilar från sin balkong i en ort utanför Umeå. Nu har han dömts för mordförsök, rapporterar lokala medier.
Straffet blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Skottdramat inträffade i slutet av juli. I en av bilarna fanns en man och hans fyraårige son.
Bilföraren trodde först att det var ett stenskott när framrutan gick sönder. Först när han körde vidare såg han att en man beväpnad med ett jaktgevär stod på en balkong. Ytterligare ett skott träffade fordonet. Ingen skadades, men ett av skotten var mycket nära att träffa barnet.
I den andra bilen som besköts färdades en kvinna. Hon kände flera smällar i bilen, men förstod inte vad det var. Först dagen efter upptäckte hon att det fanns fyra kulhål i hennes bil.
När polisen skulle gripa mannen hade han en kniv i handen som han vägrade att släppa. Mannen, som är i 25-årsåldern, blev till slut skjuten i ena benet.

Finland kan stänga gräns mot Ryssland. Antalet asylsökande har ökat kraftigt vid Finlands gräns mot Ryssland den senaste tiden. Många kommer från Mellanöstern och Afrika och experter bedömer att det är en typ av ryskt hybridkrig, skriver Yle.
Ryska myndigheter uppges ha låtit migranter passera genom landet och uppmanat dem att söka asyl i Finland.
– Det är tydligt att de här människorna får hjälp att ta sig till gränsen. Vi måste ta det här på allvar, säger statsminister Petteri Orpo på en pressträff.
Enligt Yle förbereder Finland nu en möjlig stängning av gränsen.

USA:s Högsta domstol inför etiska regler för domarna. USA:s högsta domstol meddelade igår att de infört etikregler för sina nio domare efter flera skandaler kring lyxgåvor och resor vissa av dem tagit emot, skriver AFP.
HD-domarna var tidigare de enda inom det federala rättssystemet som inte var föremål för formella etikgranskningar. Detta har, enligt ett uttalande från domarna, lett till ”missförstånd” om att de anser sig stå över etikregler.
”Till största delen är dessa regler och principer inget nytt”, skriver domarna, och tillägger att den nya uppförandekoden främst innebär att de riktlinjer de länge följt nu blir formella.
Beskedet kommer sju månader efter att journalistnätverket ProPublica avslöjat att HD-domaren Clarence Thomas i flera år låtit sig bjudas på lyxresor av en republikansk miljardär. I juni gjorde de också ett liknande avslöjande om domaren Samuel Alito.
Den nio sidor långa uppförandekoden skrevs under av alla domare.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.