Jimmie Åkesson. Foto Jessica Gow /TT

Åkessons utspel visar att den nazistiska ideologin alltjämt präglar partiet

Av Andreas Magnusson 2023-11-26

Jimmie Åkesson har hållit tal på partiets landsdagar. “Vi behöver börja konfiskera och riva synagogor”, sa han och förtydligade att det beror på att det där sprids antisvensk propaganda och desinformation om det svenska samhället.

“Davidsstjärnor, kippor eller andra attribut som tjänar som sionistiska monument i stadsbilden bör helt tas bort”, fortsatte han.

Nej. Han gjorde ju inte det. Sverigedemokraterna har nämligen utvecklats från att vara ett parti grundat av nazister med fullt fokus på judehat till att istället hata muslimer.

I citaten ovan har jag bytt ut islam mot judendom och bytt muslimska begrepp mot judiska. Innehållet är detsamma. Det handlar i båda fallen om att propagera för ett synsätt som strider mot svensk grundlag genom att omkullkasta åsiktsfrihet, yttrandefrihet och religionsfrihet.

Det handlar om att ge sig på människor som tillhör en religiös minoritet och anklaga dem för terrorism och antisvenskt agerande.

Det är precis samma metod som nazisterna i Tyskland använde. Sverigedemokraterna är trogna sitt ideologiska arv från Hitler och Åkesson kan konsten att hamra in sin propaganda som en annan Goebbels.

I sitt tal menade Åkesson också att Säpo bör använda dold avlyssning av religiösa församlingars lokaler.

Jag tror att vi behöver påminna oss om vilken ideologisk rörelse det är som har lett fram till flest mord i Sverige.

Sverigedemokraterna bildades 1988 av människor från den rasistiska organisationen BSS. 1991 härjade Lasermannen John Ausonius i landet. Han sköt mot sammanlagt elva personer med “utländskt utseende” och lyckades döda en.

1995 knivmördades 18-årige Gerard Gbeyo, en asylsökande från Elfenbenskusten av en nynazist. 1995 mördades också 14-årige John Hron av en grupp nynazister.

1996 beslutade sig Sverigedemokraterna för att förbjuda bomberjackor och armékläder vid sina demonstrationer. Tanken var att få människor att sluta förknippa partiet med dess grundläggande ideologi eftersom denna kunde sticka folk i ögonen och stå i vägen för valframgångar.

1999 mördades två polismän i Malexander i samband med ett rån vars syfte var att finansiera nazistisk verksamhet.

1999 skadades journalisten Peter Karlsson allvarligt av en bilbomb efter att ha skrivit om högerextremism. Han hade bland annat skrivit en del om Vit makt-musik, till exempel Jimmie Åkessons favoritband Ultima Thule. Karlssons åttaåriga son skadades lindrigt i samband med att bomben briserade.

2015 inträffade skolattacken i Trollhättan där gärningsmannen aktivt sökte efter mörkhyade personer att avrätta. Tre personer fick sätta livet till.

Samma år konstaterade norska forskare att Sverige var det land med flest högerextrema mordhändelser i hela västeuropa.

2016 detonerade en bomb utanför syndikalisternas kontor i Göteborg och 2017 sprängdes en bomb vid ett flyktingboende i Frölunda. En person skadades allvarligt. En tredje bomb på ett flyktingboende i Hisingen upptäcktes innan den detonerade. Samtliga bomber hade placerats ut av svenska högerextremister.

Sedan 2014 har rasistiskt motiverade terrormord ökat med mer än 700% i västvärlden. Det sker i snitt 35 rasistiska terrormord om året.

I en debattartikel som publicerades 2010 menade Jimmie Åkesson att islam var samhällets största hot och att han skulle göra allt i sin makt för att stoppa denna religions utbredning.

Ulf Kristersson tycks besvärad av samarbetspartnerns senaste utspel. Vi andra kan bara än en gång konstatera att till skillnad från många andra politiker så håller Åkesson vad han lovar.

Ja, när det gäller att ge sig på invandrare och muslimer alltså. Bensin och kärnkraft och sånt är han lika duktig på att ljuga om som sina Tidökompisar.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Andreas Magnusson är gymnasielärare i svenska och religionskunskap. Han sysslar också med musik både som soloartist och med bandet Oblomov.
Andreas har skrivit en del för DN Kultur och nominerades 2019 till årets opinionsbildare vid Faktumgalan.
År 2022 debuterade han med boken ”När humanismens fördämningar brister – personerna och partierna som drogs med”.
Andreas är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.