Nyhetssammandrag torsdag 30 november 2023

Publicerad 2023-11-30

Polisens system ligger nere – igen, Ukraina närmare Nato än någonsin, Tidöpartierna: Det ska bli lättare att omhänderta barn, läkare inseminerade par med sin egen sperma, flera kommuner skippar julklappar till personal och amerikansk reporter hålls kvar i Ryssland.

Polismyndighetens interna system ligger nere över hela landet.
– Vi upplever en del störningar. Vissa system krånglar. Vi håller på att undersöka det, säger Emanuel Alvarez, vid polisens nationella mediacenter.
Det är i nuläget oklart vad som orsakat problemet och hur det påverkar polisens arbete.
– Jag kan inte kommentera det, jag kan bara säga att vi håller på att undersöka, säger Alvarez.
Senast i början av november låg polisens system nere vid två olika tillfällen.

Ukraina har aldrig varit närmare ett medlemskap i Nato. Det säger försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg i samband med Natos utrikesministermöte.
– Vi kommer fortsätta stötta Ukraina under vägen till ett medlemskap, säger Stoltenberg.
Han konstaterar också att Ryssland är kraftigt försvagat sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes i februari förra året.
– Men viktigast av allt: Ukraina har överlevt som självständig nation. Det i sig är en stor seger.

Tidöpartierna: Det ska bli lättare att omhänderta barn. Regeringen och Sverigedemokraterna vill göra det lättare att omhänderta fler barn i Sverige genom LVU, lagen om vård av unga.
Det skriver representanter från partierna på Aftonbladet debatt.
Bland annat kommer man utreda möjligheten att oftare använda LVU för barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck eller som växer upp i hem kopplade till kriminalitet.
Man vill också göra det möjligt för åklagare att omedelbart besluta om LVU för att stoppa ”kriminellt beteende”.
Just LVU är också föremål för en omfattande desinformationskampanj, som regeringen tidigare lovat att ta krafttag mot.

Läkare inseminerade par med sin egen sperma. En läkare i Norrbotten som under 1970- och 80-talet drev en inseminationsklinik använde i flera fall sin egen sperma. Det skriver Region Norrbotten i ett pressmeddelande.
Fram till 1985 var det sekretessbelagt vem som var donator, men genom dna-teknik har det på senare år visat sig att minst sju av barnen som tillkom på kliniken delar dna med läkaren.
Enligt Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör i Norrbotten, har läkaren inte begått något juridiskt brott. Däremot har han agerat etiskt och moraliskt fel.
– Vi ber om ursäkt för läkarens handlingar och känner ett stort moraliskt ansvar. Relationen mellan läkare och patient ska vara neutral och det är väldigt olämpligt att han agerat donator.
Det hela uppdagades i samband med en granskning av Uppdrag granskning.

Fler kommuner skippar julklappar till personal. Allt fler kommuner har valt att inte ge julklappar till sina anställda i år på grund av sparpaket och ett tufft ekonomiskt läge, rapporterar Kommunalarbetaren.
Tidningen har varit i kontakt med personalchefer i kommuner och regioner och undersökningen visar att av 81 procent av kommunerna gav julklapp förra året, jämfört med 69 procent i år.
Enligt en rapport från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, kommer en tredjedel av kommunerna sannolikt gå back i år samt alla regioner utom Gotland.

Amerikansk reporter hålls kvar i Ryssland. Evan Gershkovich, reporter på Amerikanska Wall Street Journal, greps i mars under en reportageresa i ryska Jekatinenburg, anklagad för spioneri.
Nu ska han hållas kvar i fängsligt förvar i Ryssland till åtminstone den 30 januari, enligt ett domstolsbeslut som ryska medier rapporterar om.
Gershkovich och hans tidnings ledning nekar till anklagelserna och USA:s regering menar att reportern fängslats utan laglig grund. Gershkovich är den förste amerikanske reporter som anklagas för spioneri i Ryssland sedan 1986.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.