Nyhetssammandrag lördag 9 december 2023

Publicerad 2023-12-09

Pappa åtalas för misshandel av spädbarn, aktivist limmade fast sig i rättssal, Arbetsmiljöverket anmäler Polismyndigheten, ungdomsliga åtalas för 17 brott och migranter pressas att strida för ryska armen.

Pappa åtalas för misshandel av spädbarn. En 30-årig man åtalas vid Linköpings tingsrätt för grov misshandel. Offret är mannens två månader gamla son.
Enligt åtalet har pojken misshandlats vid två tillfällen i november vilket orsakat sammanlagt 19 blåmärken på olika delar av kroppen.
Åklagaren skriver att ”brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningsmannen visat särskild hänsynslöshet och råhet med hänsyn till barnets låga ålder, barnets skyddslösa ställning, att det skett i barnets bostad och att det skett av en närstående person”.
Pappan nekar till brott.

Aktivist limmade fast sig i rättssal. En man från aktivistgruppen Extinction rebellion limmade fast sig vid domarens bord i Göteborgs tingsrätt på torsdagen – under sin egen rättegång. Det skriver Göteborgs-Posten.
När mannen limmade fast sig sa han att det var en protest mot domstolssystemet.
Enligt GP försökte domaren flera gånger avbryta mannen. Han sade då att han använt superlim och att det inte gick att ta loss honom.
Händelsen livesändes på ett Facebook-konto av en åhörare. Vakter lyckades efter ett tag dra loss mannen.
– Jag är väldigt rädd, men jag känner att det här måste jag göra. De dömer hundratals människor på löpande band för fredliga protester, sa han.
Mannen står åtalad för störande av förrättning, efter att ha ropat från läktaren under budgetdebatten i kommunfullmäktige i november.
Han har tidigare medverkat i olika  klimataktioner och är dömd för flera brott.

Arbetsmiljöverket anmäler Polismyndigheten. Bakgrunden är misstankar om att myndigheten brutit mot arbetsmiljölagen i hanteringen av polischefen Mats Löfving, rapporterar SvD.
Ärendet har lämnats vidare till åklagare vid avdelningen för särskilda utredningar, SU.
Löfving hittades död i sin bostad i februari, samma dag som uppgifter om honom presenterats på utredaren Runar Vikstens pressträff.
Arbetsmiljöverkets efterföljande tillsynsärende visade på brister i arbetsmiljöarbetet.

Ungdomsliga åtalas för 17 brott. Sex tonårspojkar åtalas vid Örebro tingsrätt misstänkta för en mängd olika brott, rapporterar lokala medier.
Bland de totalt 17 åtalspunkterna finns flera fall av rån, både mot en bensinmack där pojkarna hotade personalen med gevär och knivar, och mot flera privatpersoner.
En av pojkarna misstänks också för djurplågeri sedan han under sommaren 2022 upprepade gånger ska ha sparkat en igelkott, en fiskmåsunge och ytterligare en fågel. Fågeln ska han även ha tänt eld på.
Under förra hösten misstänks ungdomarna för att i olika konstellationer ha gjort sig skyldiga till ett flera hot, två fall av misshandel och tre fullbordade rån.
Pojkarna nekar till alla anklagelser förutom en misshandel och ett fall av olaga hot som de erkänner.

Migranter pressas att strida för ryska armen. Ryssland försöker pressa papperslösa migranter att strida i kriget i Ukraina, rapporterar BBC.
Hundratals migranter har de senaste veckorna gripits i regioner som gränsar till Finland. Efter att ha placerats i deporteringscenter har vissa av dem blivit erbjudna ”ett jobb för staten” av militära representanter.
De har också fått löften om bra lön, sjukvård och möjlighet att stanna i Ryssland om de fullföljer ett ettårigt kontrakt med armén.
Ryssland har tidigare anklagats för att medvetet slussa migranter från bland annat Mellanöstern och Afrika till finska gränsen, enligt Finland som en form av hybridkrigföring.
Finland har därefter stängt alla åtta gränsövergångarna mot Ryssland.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.