Nyhetssammandrag tisdag 12 december 2023

Publicerad 2023-12-12

Folkomröstning om kobjällror, nämndeman döms för att ha läckt hemliga försvarsuppgifter, förundersökning inledd om Mats Löfvings död och två häktade för mord på 13-åring.

I Schweiz planeras en lokal folkomröstning för att skydda användandet av kobjällror. Detta sedan två par i byn Aarwangen lämnat in klagomål gällande att de störs av ljudet från kobjällrorna under nätterna.
De som klagat bad ansvariga myndigheter att säga till bonden att ta bort bjällrorna nattetid. Detta fick många invånare i byn att bli arga och tillräckligt många gick ihop och samlade in tillräckligt med namnunderskrifter för att tvinga fram en folkomröstning i syfte att bevara kobjällrorna som en del av kulturarvet.

Under måndagen dömde Falun tingsrätt en före detta nämndeman till åtta månaders fängelse. Han dömdes på ett flertal åtalspunkter, däribland två fall av grov obehörig befattning med hemlig uppgift, grovt rattfylleri och smitning efter krock med polisbil.
Enligt domen ska mannen ha publicerat hemliga uppgifter om tre försvarsanläggningar på internet.
– Vid förhandlingen har det framkommit att, om uppgifterna skulle komma främmande makt tillhanda, skulle medföra allvarliga konsekvenser för Sveriges förmåga att försvara sig vid ett väpnat angrepp, säger rättens ordförande lagmannen Johan Rosén till Aftonbladet.

En förundersökning har idag inletts mot Polismyndigheten gällande arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död. Det gäller omständigheterna som ledde till polischefen Mats Löfvings död.
– I nuläget finns ingen misstänkt person. Inledningsvis ska jag gå igenom det omfattande materialet i detalj. Därefter kommer sedvanliga förundersökningsåtgärder vidtas. Det går i ett så här tidigt läge inte ha någon uppfattning om när beslut i ärendet kan komma, säger chefsåklagare Lars Morand som leder förundersökningen till Aftonbladet.

Milo, en 13-årig pojke, hittades i september ihjälskjuten i ett skogsområde i Haninge, söder som Stockholm. Nu har två män som greps i tisdags blivit häktade av tingsrätten på sannolika skäl misstänkta för mord. En skarpladdad pistol som har bedömts ha koppling till mordet, hittades i samband med gripandet.
– Jag kan bekräfta att två personer häktades på sannolika skäl misstänkta för mord. De förnekar brott, säger Lisa dos Santos till Aftonbladet.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.