Nyhetssammandrag onsdag 13 december 2023

Publicerad 2023-12-13

Fem personer döda efter hissolyckan, justitieombudsmännen får höjd lön, miljonstöld av metaller och man i kalsonger frös – bröt sig in hos granne.

Åklagare bekräftade under tisdagen att samtliga fem personer som befann sig i den bygghiss som rasade under måndagen, har avlidit. Samtligas identiteter är dock ännu inte fastställda.
En utredning om arbetsmiljöbrott och grovt vållande till annans död, är pågående.
– Det här är en allvarlig händelse som vi nu utreder. Fem personer har konstaterats avlidna. Arbetet med att säkerställa identiteten på de avlidna pågår, samtidigt som kontakt med anhöriga tas. Den tekniska undersökningen fortsätter och Statens haverikommission arbetar på platsen, säger senior åklagare Gunnar Jonasson på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, i ett pressmeddelande.

I ett pressmeddelande från riksdagen offentliggjordes det under tisdagen att chefsjustitieombudsmannen Erik Nymansson får en löneförhöjning med 6000 kr, vilket ger en månadsinkomst på 150 400 kr.
Övriga tre justitieombudsmän Per Lnnerbrant, Thomas Norling och Katarina Påhlsson, får en höjning med 5 500 kr, vilket ger dem en inkomst per månad innan skatt på 139 400 kr.

Ett företag i Lidköping utsattes under natten mot tisdagen för ett inbrott. Olika metaller blev tjuvarnas byte, bland annat en hel del koppar. Det totala värdet på allt som stals beräknas ligga på närmare två miljoner kronor.
En förundersökning om grov stöld är inledd. Polisen uppger att ingen ännu har gripits och att man bland annat går igenom övervakningsbilder från brottsplatsen.

En man i Göteborg hade under natten haft en mardröm som gjorde att han i sömnen hade sprungit ut i bara kalsongerna från sin lägenhet i ett flerfamiljshus. Han vaknade först till när han var utomhus och kunde då inte ta sig tillbaka in i huset. Mannen ringde på hos grannarna, men när ingen öppnade så slog han sönder en ruta eftersom han var rädd att frysa ihjäl. När polisen kom till platsen erkände mannen vad som hänt och är nu misstänkt för skadegörelse.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.