Nyhetssammandrag fredag 15 december 2023

Publicerad 2023-12-15

80-åring som körde på kvinna som dog frias av tingsrätten, tragiskt rekordår för dödsolyckor, fängelse för domstolshandläggare som läckte hemlig information och Liberalerna är emot att hyra fängelseplatser utomlands.

En 80-årig kvinna körde i mars på en 75-årig kvinna på en parkeringsplats i Växjö. Av något skäl körde bilen framåt, när tanken var att backa.
Den påkörda kvinnan dog av sina skador. Föraren åtalades, men har nu friats av tingsrätten.
Åklagaren gjorde gällande att kvinnan missat att lägga i backväxeln på den automatväxlade elbilen. Kvinnan hävdade däremot att hon av misstag kommit åt farthållaren och det medförde att bilen åkte fram istället för bakåt.
Växjö tingsrätt ansåg att man inte kunde bortse från kvinnans förklaring och valde därför att fria henne.

Under måndagen dog fem personer i en hissolycka på en byggarbetsplats i Sundbyberg. Det gör att antalet som under 2023 dött på arbetsplatser runt om i Sverige nu uppgår till 52 personer, detta enligt P4 Göteborg.
Enligt Arbetsmiljöverkets statistik så är det högsta antalet som omkommit sedan 2010, då 59 personer dog.

Den 32-åriga domstolshandläggare som misstänks för att ha läckt sekretessbelagd information till en gängkriminell har nu dömts av Attunda tingsrätt till ett år och nio månaders fängelse.
Motivet till brottet uppges vara att kvinnan ville imponera på den gängkriminella som hon blivit kär i.
– Vid bedömningen av straffvärdet har tingsrätten beaktat att den åtalade har agerat uppsåtligen samt att brottsligheten i vissa fall har lett till att polisens möjlighet att utreda misstankar om grov brottslighet har försvårats, säger domaren Magdalena Hägg Bergvall i ett pressmeddelande.

Under torsdagen hölls en presskonferens med regeringen och Sverigedemokraterna gällande möjligheten att hyra fängelseplatser utomlands, vilket är en av punkterna i Tidöavtalet.
Deltog gjorde justitieminister Gunnar Strömmer, Adam Marttinen (SD), ledamot i justitieutskottet och Ingemar Kihlström (KD), kriminalvårdspolitisk talesperson.
Under pressträffen presenterades utredningen om att hyra fängelseplatser utomlands. Liberalerna deltog dock inte, de anser att Sverige inte borde hyra fängelseplatser utomlands. Under partiets landsmöte röstades förslaget ner.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.