Debatt

Din rättssäkerhet kontra dåliga advokater

Av Ricard A R Nilsson 2024-01-29

Om du grips och misstänks för ett brott, då har du rätt att få en försvarare. Ofta är det en advokat, men kom ihåg att de flesta advokater är dåliga försvarare i brottmål.

I Sverige finns en besynnerlig ordning, där alla advokater förväntas kunna allt, det vill säga att de ska kunna vara allt från försvarare i brottmål och handha fastighetsärenden, till att driva förvaltningsrättsliga mål och skriva internationella affärsavtal.

Detta är förstås ett stort problem, ingen kan vara bra på allt inom juridiken. Som tur är har de flesta advokater specialiserat sig. Men ett stort problem kvarstår ändå inom brottmål, de flesta advokater som åtar sig att vara försvarare, är urusla.

Jag har själv varit både åtalad för brott och på senare tid även agerat försvarare åt klienter som varit åtalade. Därtill har jag arbetat som journalist. Under de senaste 20 åren har jag alltså läst hundratals domar och nästan lika många förundersökningsprotokoll.

Min erfarenhet är alltså tämligen unik, gissar att det endast är ett fåtal i vårt avlånga land som kan säga att de varit på bägge sidor skranket. Utifrån min erfarenhet, kan jag konstatera att de flesta försvarare i brottmål i bästa fall är lata, i sämsta fall är inkompetenta och bryr sig inte.

Hur vet man då om en försvarare man fått är bra eller inte? Det finns enkla kontrollfrågor eller saker de säger som man bör vara uppmärksam på. Om din advokat till exempel tycker att du ska vara samarbetsvillig och ge polisen koden till din telefon, då är vederbörande dålig.

Jag har mer än ett exempel där en person varit oskyldig till det han/hon anklagats för och gett koden till telefon och/eller dator. Sen har polisen hittat något annat som det väckts åtal för.

En advokat som säger att du kan lika gärna ge koden eftersom polisen ändå tar sig in, är inkompetent. Så länge en misstänkt inte har fingeravtryck eller faceID inkopplat och en någorlunda lång kod, då kommer inte polisen in.

Jag vet detta med säkerhet eftersom en klients iPhone har legat i två år hos ”experter” i Tyskland, men ändå har de inte lyckats ta sig in.

 Om en försvarare säger till dig att det bara är att berätta sanningen, utan att de själva hört sanningen, bryr han/hon sig inte. Du har rätt att vara tyst. En duktig advokat bör rekommendera dig att vara tyst om sanningen är sådan att den kan ge dig problem.

 Och kom ihåg. Att du är oskyldig, betyder ingenting. Gott om oskyldiga har dömts inom det svenska rättssystemet. Vissa till livstid som sedan har beviljats resning och befunnits oskyldiga efter att ha avtjänat flera år i fängelse.

Det finns även exempel på de som ”inte har något att dölja”, som dömts. När du grips, se till att aldrig prata med polisen utan en försvarare närvarande. Och se till att du faktiskt har en bra försvarare, för det finns de som är bra – riktigt bra till och med – men de är få till antalet.

Detta är en debattartikel. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


   Ricard A R Nilsson dömdes till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år och är sedan september 2019 frigiven. Under åren i fängelse har han betat av nio olika universitetsexamina.
Ricard har släppt flera böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok” och ”Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan”.
Han har medarbetat på Para§raf sedan vi startade magasinet. Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard har rapporterat inifrån fängelsevärlden. Nu fortsätter han att skriva utifrån sina insikter om fängelser och den undre världen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.