Nyhetssammandrag måndag 5 februari 2024

Publicerad 2024-02-05

Inbrottsförsök var utelåst person, våldet ökar i svenska fängelser, misstänkt handgranat var blodtryckspump och Ukrainas ammunitionsbrist får ryssar att byta taktik.

Inbrottsförsök var utelåst person. Polisen larmades om en blodig person som försökt bryta sig in i en tvättstuga i Stockholm. Enligt larmet ska personen haft en kniv också.
När polisen kom fram visade det sig dock att det var en person som höll på att tvätta som råkat bli utelåst. Personen ska ha använt kniven för att ta sig in till sin tvätt.
Blodet hade uppkommit efter att personen hade trillat tidigare under dagen.

 Våldet ökar i svenska fängelser. Våldet har förvärrats på svenska häkten och anstalter. Under förra året rapporterades 3 600 incidenter om hot och våld mellan intagna och mot personal, en ökning jämfört med året innan, rapporterar SVT Nyheter.
En av orsakerna som pekas ut är platsbristen. Enligt Christer Hallqvist, fackordförande för Sekos avdelning på Kriminalvården, har intagna ”tagit över” avdelningar på vissa anstalter.
– Personalen backar ut i stället för att vara nära de intagna och man hinner inte avvärja incidenter. Det kommer sluta i katastrof.
Han uppmanar politiken att ”lugna sig” med åtgärderna på det rättspolitiska området så att Kriminalvården kan jobba ikapp.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) pekar på en eftersatt utbyggnad av Kriminalvårdens lokaler under många år.

Misstänkt handgranat var blodtryckspump. Det föremål på perrongen vid Sätras tunnelbanestation i Stockholm som misstänktes vara en handgranat visade sig vara en blodtryckspump, meddelar polisen.
Strax före klockan 14 igår fick polisen larm från resenärer som reagerat på föremålet. Tunnelbanan stoppades och ett stort område i närliggande Sätra centrum spärrades av.
Nationella bombskyddet kallades till platsen, undersökte föremålet och konstaterade att det var ofarligt.
– Det var en blodtryckspump. Den glänste, var handstor och äggformad, säger polisen Rebecca Landberg till Expressen.

Ukrainas ammunitionsbrist får ryssar att byta taktik. Ukrainas brist på ammunition har fått ryska soldater att delvis byta strategi på fältet, skriver New York Times.
De ukrainska styrkorna har inte längre råd att skjuta om bara en eller två fiendesoldater närmar sig vid fronten.
Ryssarna har därför börjat röra sig framåt i mindre formationer, för att till slut samla tillräckligt många soldater för att storma de ukrainska skyttegravarna.
När kriget snart går in på sitt tredje år kämpar Ukrainas styrkor för att hålla ställningarna, säger löjtnant Oleksandr Shyrshyn, 29, till tidningen.
– Vi har inte tillräckligt med utrustning eller tillräckligt med folk för att gå på offensiven. Så huvudmålet nu är att hålla de positioner vi har.
Bristen på ammunition oroar även Illia Yevlash, en talesperson för den ukrainska militären, skriver CNN.
Han påpekar samtidigt att Ryssland verkar befinna sig i en liknande situation, och att de ryska styrkorna nu skjuter omkring 30 000 skott per dag, ungefär hälften så många som tidigare.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.