Nyhetssammandrag fredag 9 februari 2024

Publicerad 2024-02-09

Nya lagförslaget om visitationszoner kritiseras, präst döms för sexuellt ofredande mot barn, rekordmånga nedskräpare fångas av polisen, man skållades till döds i badtunna och Finland förlänger beslut om stängd gräns mot Ryssland.

Nya lagförslaget om visitationszoner kritiseras. Polisen ska få införa zoner där personer – även barn – kan visiteras utan konkret brottsmisstanke. En viss klädstil, som exempelvis en Guccikeps, kan vara skäl nog att visitera en person.
Diskrimineringsombudsmannen riktar hård kritik mot regeringens förslag om visitationszoner, som presenterades vid en pressträff igår, rapporterar DN.
– Vår uppfattning är att man inte ska genomföra det här förslaget. Det är oacceptabla risker för diskriminering, att polisen väljer ut människor utan att det är sakligt motiverat, säger Lars Arrhenius, DO.
Zonerna ska enligt regeringen införas från och med den 28 mars. Beslutet får gälla i högst två veckor, men kan förnyas. En zon kan omfatta en hel stadsdel.

Präst döms för sexuellt ofredande mot barn. En präst i Västra Götaland har gjort sig skyldig till sexuellt ofredande efter att ha blottat sig på en balkong och onanerat framför flera barn, skriver DN.
Händelsen inträffade under sommaren 2022. Mannen hävdar själv att han vid tillfället befunnit sig i ett psykotiskt tillstånd och därför inte varit medveten om sina handlingar.
Tingsrätten bedömer dock att mannen varit tillräckligt medveten om sitt agerande för att hållas ansvarig. Straffet blir villkorlig dom och 100 dagsböter, totalt 18 000 kronor.

Rekordmånga nedskräpare fångas av polisen. Antalet personer som fick böter för nedskräpning ökade med 17 procent förra året, skriver Håll Sverige rent i ett pressmeddelande.
Det är det högsta antalet böter som delas ut sedan skräpboten infördes 2011.
339 personer fick böta för nedskräpning 2023. De senaste två åren har antalet utdelade böter ökat kraftigt och mer än femdubblats de senaste tre åren. Bot för mindre nedskräpningen ligger på 800 kronor.

Man skållades till döds i badtunna. Av oklar anledning placerades en man i en badtunna med skållhett vatten på ett boende i Kolding på Jylland.
Nu har mannen, som var i 40-årsåldern, avlidit av sina omfattande brännskador, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.
Händelsen betraktas som en olycka, men polisen har inlett en utredning för att undersöka om en brottslig handling har begåtts och vem som i så fall är ansvarig, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.
Den danska patientsäkerhetsstyrelsen har orienterats om händelsen, som skedde för en vecka sedan.

Finland förlänger beslut om stängd gräns mot Ryssland. Den finska regeringen har beslutat att fortsätta hålla gränsövergångarna mot Ryssland stängda, rapporterar Reuters. Beslutet gäller till den 14 april.
Gränsövergångarna har varit stängda sedan november i fjol, efter att Ryssland organiserat en ström av flyktingar mot Finland.
Gränsstationen Vainikkala, som är avsedd för tåg, är den enda som hållits öppen under perioden.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.