Nyhetssammandrag lördag 2 mars 2024

Publicerad 2024-03-02

Morddömd 15-åring utvisas på livstid, gängen har insiders i alla branscher, JO-kritik mot kriminalvårdare som instruerade fånge vid rättegång, fängelse och utvisning för fyrverkeriattack och iransk Grammy-vinnande artist dömd till fängelse.

Morddömd 15-åring utvisas på livstid. En 15-åring döms till sluten ungdomsvård i två år och fyra månader för mordet på en 23-årig man i Kalmar i oktober 2023. Han döms också till utvisning. Även en 16-åring döms för inblandning i mordet, och får två års sluten ungdomsvård för stämpling till mord.
Enligt rådmannen Hans Ranholm framstår dådet som ett beställningsmord.
– Gärningsmännen har utgått från ett foto på målsäganden, som de inte haft någon koppling till, säger han.
15-åringen kom till Sverige som kvotflykting 2016 och har ingen familj i landet. Brottets allvar gör att han utvisas på livstid.

Gängen har insiders i alla branscher. Släkt och vänner är värdefulla tillgångar för nätverkskriminella, visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå). Det handlar om så kallade ”möjliggörare”, personer som genom sin anställning i den lagliga delen av samhället kan underlätta för brottslighet.
Enligt rapporten är fenomenet relativt ovanligt på de flesta arbetsplatser men det förekommer i alla branscher som granskats. Bland annat har man undersökt rättsväsendet, fastighetsförmedlingar, bokföringsbranschen, säkerhets- och bevakningsbranschen och transportsektorn.
Det vanligaste sättet som ”möjliggörarna” verkar på är att förmedla information, till exempel lämna ut känsliga personuppgifter.

JO-kritik mot kriminalvårdare som instruerade fånge vid rättegång. Justitieombudsmannen, JO, kritiserar en kriminalvårdare som instruerat en fånge om hur han ska svara under ett domstolsförhör, skriver den fackliga tidningen Publikt.
Fången medverkade i en rättegång där han var åtalad via videolänk från ett besöksrum på ett klass 3-fängelse. I rummet fanns även kriminalvårdaren, som flera gånger gav den intagne instruktioner om hur han skulle besvara frågor. Den intagne anmälde själv det hela.
JO Katarina Påhlsson pekar i sitt beslut på att kriminalvårdarens agerande ligger utanför Kriminalvårdens uppdrag.
Hon skriver också att hon har förståelse för att fången upplevde det som obehagligt när han fick sådana instruktioner av en kriminalvårdsanställd, ”vars anvisningar han normalt är skyldig att följa”.

Fängelse och utvisning för fyrverkeriattack. Den man i 20-årsåldern som åtalats för att ha skjutit en fyrverkeripjäs in i en folkmassa i Tranås, döms till 3,5 års fängelse. Vid händelsen blev en tonårsflicka blind på ena ögat.
Det var på nyårsnatten som mannen tände en fyrverkeripjäs och enligt åtalet kastade den in i en folkmassa.
En tonårsflicka som fanns på platsen skadades svårt då pjäsen exploderade vid hennes ansikte. Synnerven skadades så allvarligt att hon har förlorat synen på ena ögat, och troligen inte får synen tillbaka.
Mannen har hela tiden nekat till anklagelsen, men Eksjö tingsrätt dömer honom för grov misshandel för händelsen, samt två fall av framkallande av fara för annan, efter att bland annat ha kastat in en fyrverkeripjäs i en butik.
Straffet blir 3,5 års fängelse och därefter utvisning med förbud att återvända till Sverige.
Han ska även betala ett skadestånd till flickan på drygt en halv miljon kronor.

Iransk Grammy-vinnande artist dömd till fängelse. Den iranske sångaren Shervin Hajipour, 26, har dömts till minst tre års fängelse, uppger han på Instagram.
Han döms för att ha ”uppviglat och provocerat människor att göra upplopp för att störa den nationella säkerheten”, skriver han.
Hajipour är känd för sin låt ”Baraye” som han skrev 2022, inspirerad av protesterna efter 22-åriga Mahsa Aminis död. Amini avled efter att ha gripits av polisen.
Låten blev det musikaliska ledmotivet för protesterna mot regimen i Iran. Artisten har också tilldelats en Grammy för ”Baraye”.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.