Nyhetsplock torsdag 16 maj 2024

Publicerad 2024-05-16

Göteborg stad vill stoppa inköp från Israel och Ryssland, statsminister Ulf Kristersson säger till TV4 att det är ”uppenbart” att SD inte följer Tidöavtalet, Trump somnade i rätten – igen, chaufför hittade guldtackor i bussen och den tidigare rikspolischefen Anders Thornberg misstänkt för vållande till annans död.

Göteborg stad vill stoppa inköp från Israel och Ryssland. Det rödgröna styret i Göteborg föreslår att kommunen fasar ut alla inköp av varor med ursprung i stater som illegalt ockuperar andra stater.
S, V och MP vill därigenom stoppa inköpen av varor från Israel, Marocko och Ryssland.
–  Israel bedriver en olaglig ockupation av Västbanken som bara förvärrats i skuggan av det utbredda dödandet av civila i Gaza. Våra skattepengar ska inte gå till att ekonomiskt stödja ockupationsmakter, säger Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg i ett pressmeddelande, rapporterar GP.
Göteborgs Stads inköps- och upphandlingsnämnd ska behandla yrkandet under morgondagen.

Statsminister Ulf Kristersson säger till TV4 att det är ”uppenbart” att Sverigedemokraterna inte följer Tidöavtalet.
– Vi ska inte syssla med trollkonton eller smutskastning i svensk politik. Det här är en förfärlig amerikanisering.
Uttalandet kommer dagen efter Jimmie Åkessons videotal där han kallade Kalla faktas granskning av SD:s trollfabriker för ”en påverkansoperation”.
Kristersson vill dock inte svara på frågan om han tycker regeringen ska samarbete med SD efter avslöjandet:
– Vårt samarbete är inriktat på sakfrågor, säger statsminister Ulf Kristersson (M) i samband med att besök i Växjö.

Trump somnade i rätten – igen. Rättegången mot USA:s tidigare president Donald Trump, om förfalskade bokföringar i syfte att dölja ”hyschpengar”, fortsätter i New York.
Under tisdagen korsförhördes Trumps tidigare advokat och huvudvittne i fallet, Michael Cohen.
Men Trump tog det intensiva förhöret med ro och ska sjunkit ner i sin stol och blundat, enligt The Independent.
Det är inte heller första gången ex-presidenten har svårt att hålla sig vaken i rättssalen. Redan första dagen rapporterades det hur hans ögon stängdes, samtidigt som huvudet och käken såg ut att falla.

Chaufför hittade guldtackor i bussen. En buss med guldtackor och platina ombord. Den lite överraskande lasten med ädelmetaller hittades i Münchens kollektivtrafik. Nu finns en förklaring.
En bussförare i München gjorde ett ovanligt fynd i lördags. Ombord på linje 53 stod en kvarglömd kasse, och i den visade det sig ligga ädelmetaller i form av guldtackor och platinatackor värda över 100 000 euro – 1,2 miljoner kronor.
Det var vid ändstationen klockan två på natten som den ärlige bussföraren omedelbart slog larm om det ovanliga fyndet genom att ringa polisen.
Och enligt Der Spiegel ryckte en polispatrull ut. Misstanke hade uppstått om att det kunde röra sig om stöldgods eller ett byte som någon bedragare kommit över. Det måste alltså utredas.
Tyska tidningar berättar att i måndags dök en 65-årig dam upp hos polisen för att hämta de glömda guld- och platinatackorna.
Under två dygn var förmögenheten borta för henne, men det löste sig alltså. Hon hade helt enkelt glömt sin shoppingväska på bussen, berättade hon. Så kan det gå när man har för mycket att tänka på!
Tyskland har man ofta rätt till tre procent i hittelön. Men rent juridiskt får chauffören troligen inget alls. Hittegods på offentlig kollektivtrafik omfattas nämligen inte av reglerna för hittelön om upphittaren är anställd på transportföretaget.

Efter polischefen Mats Löfvings död förra året, är nu den tidigare rikspolischefen Anders Thornberg misstänkt för vållande till annans död. Det bekräftar åklagare Lars Morand.
Den tidigare polischefen Mats Löfving dog i februari förra året. Han hade före sin död fått hård kritik på en presskonferens av en utredare som utsetts av dåvarande rikspolischefen Anders Thornberg.
Arbetsmiljöverket lämnade i december förra året in en åtalsanmälan mot Polismyndigheten för misstänkt arbetsmiljöbrott.
Arbetsmiljöverket var kritisk till hur polisen hanterat Mats Löfvings utsatta situation, att det inte gjordes några ordentliga riskbedömningar, och inte heller sattes in tillräckliga krisstödjande åtgärder för Mats Löfving, enligt Arbetsmiljöverket.
I samband med det inleddes en förundersökning gällande arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död. Utredningen leds av åklagare Lars Morand, vid Särskilda åklagarkammaren.
I slutet av april delgavs Anders Thornberg misstanke för brott, kan Ekot nu berätta.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.