Nyhetsplock torsdag 6 juni 2024

Publicerad 2024-06-06

Hög risk för att världen missar klimatmålet, man biten av vithaj, svenska företag misstänkta för att ha brutit mot EU:s sanktioner mot Ryssland, barn brännskadade på skola, Stockholmspolis åtalas för våldtäkt och man häktad för dubbelmordet i Norrköping.

EU-rapport: Hög risk att världen missar klimatmålet. Ett av de kommande fem åren kommer sannolikt att bli det varmaste som uppmätts i världen, enligt en ny rapport. Det skulle stjäla rekordet från 2023 som präglades av dödliga översvämningar, extrem hetta och korallblekning.
Tolv månader i rad har varit de respektive varmaste som uppmätts. I maj låg den globala medeltemperaturen 0,65 grader över snittet för månaden 1991-2020 och 1,52 grader högre än det förindustriella snittet, enligt EU:s klimattjänst Copernicus.
Maj blev också den elfte månaden i rad där medeltemperaturen i världen varit minst 1,5 grader högre än under förindustriell tid. Ett mål i Parisavtalet, som nästan alla länder skrivit under, är att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader för att begränsa uppvärmningen – men då syftar det på en trend som håller i sig flera årtionden.

Stor räddningsinsats på stranden i San Diego. Det var mitt under simturen som en 46-årig man blev biten av en vithaj. Tack vare livräddare och vännernas snabba agerande gick mannens liv att rädda.

Svenska företag misstänkta för att ha brutit mot EU:s sanktioner mot Ryssland.
Utrikesdepartementet uppgav under onsdagen att de hade varit i kontakt med Ericsson, Volvo och andra svenska multinationella företag efter att EU-kommissionen sagt att de misstänks ha exporterat produkter till Ryssland – trots EU:s sanktioner.
Detta bekräftar UD i ett mejl till AFP där man även skriver att man ser på informationen som ”mycket allvarligt”.
Även Tullverket, Handelsstyrelsen och Inspektionen för strategiska produkter (ISP), myndigheter som alla har i uppgift att kontrollera sanktionerna, meddelades.

Barn brännskadade på skola. Fyra barn har brännskadats efter att deras kläder börjat brinna av en bengal, något Expressen var först med att rapportera om.
– Någon har jagat en annan med en hemmagjord pyroteknisk pjäs, vid en fotbollsmatch i Grödinge i Botkyrka, berättar polisen Ola Österling.
Det arrangerades en fotbollsmatch mellan elever och lärare under onsdagen på en skola, då händelsen inträffade.
– Det var under den årliga fotbollsmatchen mellan nior och lärare som någon eller några elever från skolan tog med sig en hemmagjord bengal, säger Lennart Agén, pressansvarig på Botkyrka kommun till Expressen.
Enligt polisen har inga av barnen behövt åka ambulans, men har uppmanats att söka vårdcentral för behandling av sina skador. De inblandade personerna ska alla ha lindriga skador.
En polisanmälan har upprättats och två unga elever på skolan är misstänkta för vållande till kroppskada.

Stockholmspolis åtalas för våldtäkt. En polisman i Stockholmsområdet har åtalats för våldtäkt, rapporterar Dagens Juridik.
Våldtäkten ska ha inträffat i kvinnans bostad i april 2023. Mannen nekar till brott.

Man häktad för dubbelmordet i Norrköping. En man i 20-årsåldern har häktats på sannolika skäl misstänkt för dubbelmordet i Norrköping, rapporterar NT. Han är även misstänkt för grovt vapenbrott.
Det var natten mot måndag som två personer sköts till döds i en lägenhet i stadsdelen Hageby.
Den nu häktade mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Han nekar till brott, skriver tidningen.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.