Nyhetsplock söndag 16 juni 2024

Publicerad 2024-06-16

Främlingar flyttade in – fick hjärtattack, björn bröt sig in i fem hem, krav på brottmålsadvokater höjs, domare ihjälskjuten av polis vid domstol i Kenya och en svensk polis var berusad under Eurovision i Malmö.

Främlingar flyttade in – husägaren fick hjärtattack. En 75-årig husägare i Arkansas, USA, drabbades av en hjärtattack efter att ha kommit hem från en längre tid på sjukhus.
Anledningen? Ett främmande par hade flyttat in i hans hus, rapporterar New York Post.
Paret ska ha googlat sig till att de kunde få äganderätt till huset om de hävdade att de trott att det hade stått tomt i flera år, och började betala fastighetsskatten.
Kvitton visar att paret mycket riktigt betalat 162 dollar i avgifter för huset.
Men de fick inte behålla huset för det. I stället greps de av polis och är nu åtalade för inbrott.

Björn bröt sig in i fem hem. Invånarna i staden Sierra Madre i Kalifornien har fått en ovälkommen gäst.
Under torsdagen ska en björn ha brutit sig in i fem bostäder på mindre än två timmar, rapporterar Eyewitness News.
Djuret fångades på film och sprang senare lös i staden. Polisen lyckades avleda björnen till skogen. Larmet kommer bara några dagar efter att en man i Sierra Madre larmat om att en björn levde under hans hem.
Nu har myndigheterna tillsatt extra resurser för att åtgärda djurproblemet i området.

Kraven på brottmålsadvokater höjs. Advokatsamfundet har beslutat att införa nya krav på försvarsadvokater som arbetar med allvarliga brottmål.
Bland annat ska de nya reglerna förhindra att advokater går kriminellas ärenden.
För att få åta sig uppdrag som försvarare i mål med minimistraffet fyra års fängelse kommer det från och med nästa år att krävas fem års erfarenhet av försvararuppdrag, uppger företrädare för Advokatsamfundet.
Det kommer också ställas krav på att advokater ska ha genomgått en grundläggande brottmålsutbildning för att kunna åta sig uppdrag som offentliga försvarare.
Advokatsamfundet anser att de nya kraven minskar risken för att oerfarna advokater bryter mot god advokatsed.
”Brottsutvecklingen i Sverige har inneburit stora utmaningar för försvarare där grovt kriminella individer efter­frågar tjänster som går utanför vad som är etiskt försvarbart”, skriver bland andra Mia Edwall Insulander, Advokatsamfundets generalsekreterare, på DN Debatt.

Domare ihjälskjuten av polis vid domstol i Kenya. Domaren Monica Kivuti sköts till döds av en polis vid en domstol i Kenyas huvudstad Nairobi på torsdagen, rapporterar Reuters.
Kivuti ska ha skjutits efter att hon avvisat en borgensbegäran för polismannens fru.
Polisen greps på plats misstänkt för mordet.

Polis berusad under Eurovision i Malmö. Polisens personalansvarsnämnd ska granska en polis som varit i beredskap under Eurovision i Malmö, skriver tidningen Sydsvenskan.
Polisen ska ha befunnit sig på sitt hotellrum och varit berusad. Detta uppger polisen själv varit på grund av ”oaktsamhet”, enligt en internutredning som Sydsvenskan tagit del av.
Polisen riskerar nu löneavdrag eller en varning från ansvarsnämnden, skriver Sydsvenskan. Åklagare ska ha prövat ärendet men inte funnit skäl att inleda en förundersökning.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.