Även om det är sant kan det vara förtal

Av Ricard A R Nilsson 2024-06-24

Under de senaste två åren har flera kända personer dömts för förtal, bland andra Ebba Busch, Cissi Wallin, Katarina Janouch och nu senast skvallerjournalisten Daniel Nyhlén, som i egenskap av ansvarig utgivare ansågs ha förtalat Gunilla Persson. Jag har vid flera tillfällen tillrättalagt vad som gäller kring förtalsreglerna, och jag kan konstatera att det är förvånansvärt många som inte verkar förstå att även sanningen kan utgöra förtal.

Ser man på förtal rent rättsligt så gäller att den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller eljest lämnar uppgift som är ägnad att utsätta denne för andras missaktning, dömes för förtal.
I detta finns inget krav på sanning. Om en person alltså dömts för till exempel misshandel och någon flera år senare sprider detta, i till exempel en sluten Facebook-grupp, då kan den som sprider det göra sig skyldig till förtal.

Jag har haft flertalet diskussioner i olika forum om just detta. Och gång på gång, argumenteras det för att om något är sant så får det spridas. Nej, så är alltså inte fallet.
Vissa vidhåller med en dåres envishet att man visst får sprida sanningen. Det är lika frustrerande varje gång att försöka förklara hur juridiken funkar.

Än mer besynnerligt blir det när vissa påstår att de ”upplevt” något obehagligt och även om personen inte dömts för något, så får de sprida information och varna andra för ”förövaren”.
Mest kända exemplet på det är väl Cissi Wallin som faktiskt dömdes. Men för mig är det helt absurt att man anser sig ha rätt att sprida uppgifter om en person man av ett eller annat skäl inte tycker om, speciellt när uppgifterna/anklagelserna inte ens genomgått en rättslig prövning.

Men är det då rimligt att det kan vara förtal att sprida en sanning? Min personliga åsikt är att det är fullt rimligt. Om samhället tror på en andra chans efter att man frigivits från brott, då är det enda rimliga att det inte ska vara tillåtet att utan något rimligt skäl sprida information om ett avtjänat fängelsestraff.
Och att sprida negativ och missaktande information som aldrig ens varit föremål för en rättslig prövning, tycker jag alltid bör bedömas som ett grovt brott och straffas därefter.

Med detta sagt, så tycker jag att alla som anser sig ha utsatts för ett brott ska göra en polisanmälan och därmed låta rättsväsendet göra en prövning. Jag vet att många inte anser det vara lönt, att det ändå inte kommer att leda någonstans.
Det kanske är på det sättet, men det är ändå viktigt att göra allt man kan inom lagens ramar; för att man utsatts för brott, rättfärdigar nämligen inte att man själv bryter mot lagen genom att begå förtal.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


  Ricard A R Nilsson dömdes till livstids fängelse för mord, men fick under 2017 sitt straff tidsbestämt till 30 år och är sedan september 2019 frigiven. Under åren i fängelse har han betat av nio olika universitetsexamina.
Ricard har släppt flera böcker, bland annat ”En livstidsdömds dagbok” och ”Under Kriminalvårdens grönrandiga påslakan”.
Han har medarbetat på Para§raf sedan vi startade magasinet. Ett av Para§rafs honnörsord är inifrån. Vi ska så långt det är möjligt rapportera inifrån. Komma in under ytan. Ricard har rapporterat inifrån fängelsevärlden. Nu fortsätter han att skriva utifrån sina insikter om fängelser och den undre världen.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.