Nyhetsplock fredag 28 juli 2024

Publicerad 2024-06-28

Nordkorea ska hjälpa Ryssland – skickar trupper, SD-avhopparen vädjar till Jan Emanuel, bombman gripen i Paris – kopplas till Ryssland, svensk dömd i Ryssland för strider med Ukraina, barn med cancer får lämna Gaza för vård, pojke åkte beväpnad mot Israels ambassad och Jan Emanuel är välkommen tillbaka i Socialdemokraterna.

Nordkorea ska hjälpa Ryssland – skickar trupper. Förra veckan besökte Vladimir Putin Kim Jong-Un i Nordkorea, där ledarna slöt en försvarspakt.
Nu har Pyongyang meddelat att man kommer att skicka trupper för att stötta de ryska soldaterna i Donetsk-regionen, skriver Kyiv Post.
Trupperna ska skickas inom den närmaste månaden.
Nordkorea har redan skickat stora mängder ammunition och missiler till Ryssland. Putins besök i Nordkorea var det första på nästan 25 år.

SD-avhopparen vädjar till Jan Emanuel: Släpp namnet. Det blev fiasko för Folklistan i EU-valet och grundaren Jan Emanuel har valt att lägga ner partiet.
Men den före detta SD-politikern Johan Nissinen, som värvades till Folklistan, vill inte ge upp.
– Jag tycker Folklistan borde fortsätta som koncept till riksdagen eller nästa EU-val, säger han till Expressen.
Men det finns ett problem: rättigheterna till namnet ”Folklistan”, som Jan Emanuel just nu sitter på.
– Jag vet inte ens om han kommer släppa namnet. Han äger ju namnet, så han måste i så fall släppa det till en ny styrelse eller ny partiledare, säger Nissinen.

Bombman gripen i Paris – kopplas till Ryssland. En 26-årig man med dubbelt medborgarskap i Ukraina och Ryssland greps den 3 juni på ett hotell i Frankrike.
Enligt nya uppgifter till Le Monde ska mannen försökt bygga en slags explosiv anordning, i syfte att angripa en butik. Mannens planer ska vara kopplade till en sabotage-kampanj som kopplas till Ryssland, enligt tidningens uppgifter.

Svensk dömd i Ryssland för strider med Ukraina. En rysk domstol dömde på onsdagen en svensk man i sin frånvaro till 23 års fängelse för att ha stridit tillsammans med Ukraina, det rapporterar the Kyiv Independent.
Förutom svensken dömdes även tre män från Storbritannien och en från Kroatien.
Rättegången mot de fem männen inleddes i det delvis ryskockuperade Donetsk i augusti 2022. Bara någon månad senare släpptes de dock fria i en fångutväxling.
Domstolen som dömde männen ligger i den ryska staden Rostov-na-Donu nära gränsen till Ukraina.

Barn med cancer får lämna Gaza för vård. 21 palestinska barn med cancerdiagnoser har tillåtits att lämna Gaza för vård utanför den belägrade landremsan, rapporterar Al Jazeera.
På bilder ses familjer i tårfyllda avsked innan barnen sedan förs ut via gränsövergången Kerem Shalom.
Insatsen sker i samarbete med Världshälsoorganisationen och en amerikansk hjälporganisation, enligt det Qatarbaserade mediebolaget.
Ytterligare över 25 000 barn i landremsan är i behov av vård utomlands, uppger hälsodepartementet i Hamasstyrda Gaza i ett uttalande.

Pojke åkte beväpnad mot Israels ambassad. Två nätter i rad i mitten på maj greps beväpnade pojkar som tycks ha haft siktet inställt på Israels ambassad.
En av nätterna kunde polisen hitta fynd som pekade på att en skjutning ägt rum. Motivet till skjutningen är oklart. Men ambassaden var måltavla, enligt Aftonbladets uppgifter.
En 15-årig pojke åtalades för grovt vapenbrott efter att ha gripits beväpnad med en skarpladdad pistol i en taxi på väg mot Israels ambassad.
Nu döms en 15-årig pojke för grovt vapenbrott till elva månaders ungdomsövervakning, meddelar Nacka tingsrätt.
Händelsen har tidigare pekats ut av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad som ett iranskt beställningsjobb.
Enligt de uppgifterna, som rapporterats av bland andra The Jerusalem Post, ska det kriminella nätverket Rumba, lett av den efterlyste Ismail Abdo från Uppsala, utfört skjutningen på uppdrag av Iran.

Jan Emanuel är välkommen tillbaka i S. Socialdemokraternas partisekreterare välkomnar Jan Emanuel tillbaka till S.
– Det är kul att många vill bli medlemmar i vårt parti och han är precis som alla andra välkommen att lämna in en medlemsansökan, säger Baudin.
Det var i en intervju med Expressen som Jan Emanuel gjorde klart att han ansökt om att återgå till S efter att projektet Folklistan misslyckades med att komma in i EU-parlamentet.
– Jag välkomnar alla nya medlemmar, det är viktigt för oss att växa som folkrörelseparti.
När det i april stod klart att Jan Emanuel startat Folklistan och kandiderade till EU-parlamentet krävde Tobias Baudin att Jan Emanuel skulle lämna partiet.
S-toppen poängterar att alla medlemmar måste följa partiets regler för att få vara med.
– Är man medlem så är det viktigt att man följer våra fattade beslut, partiprogram och våra grundläggande värderingar, säger Tobias Baudin.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.