Nyhetsplock onsdag 3 juli 2024

Publicerad 2024-07-03

Allt fler döms för att involvera barn i brottslighet, försvunnen kvinna hittad död efter tolv år, barn dog av TBE, australiensisk storbank tog ut miljonavgifter från döda kunder och knarkkarteller drabbade samman i Mexico.

Allt fler döms för att involvera barn i brottslighet. Det har gått ett år sedan den nya lagen som gör det straffbart att involvera minderåriga i brottslighet trädde i kraft.
Lagen har inte stoppat nyrekryteringen av barn men den har visat positiva resultat, säger Joakim Norenhag vid Nationella operativa avdelningen (Noa) till DN.
– Den har resulterat i allt fler domar så den har haft en positiv effekt. Men lagen är inte en ”silver bullet”, den kommer inte att vara hela lösningen på problemet med att nya barn rekryteras till gängen, säger han.
Sedan lagen infördes har minst 19 fällande domar fallit och 21 personer dömts för att ha involverat barn under 18 år i olika brott, enligt Noas sammanställning. Till och med maj i år hade 61 åtal väckts, enligt Åklagarmyndigheten.

Försvunnen kvinna hittad död efter tolv år. Kvarlevor från en kvinna som försvann 2012 har hittats i ett skogsparti utanför Katrineholm, rapporterar Katrineholms-Kuriren.
Kvarlevorna hittades i början av maj men det är först nu som Rättsmedicinalverket kunnat fastslå kvinnans identitet.
Emmy Truedsson, polisinspektör i Katrineholm, säger till tidningen att det känns bra att kvinnans familj nu kan få ett avslut.
– Det är svårt att säga varför vi inte hittade henne, men det var väldigt svår terräng där hon hittades. Det var några ur allmänheten som fann henne, som var ute i skogen, säger Truedsson.
Kvinnan var 65 år gammal när hon försvann från sitt hem i december 2012.

Barn dog av TBE. Ett barn har dött på Akademiska sjukhuset i Uppsala efter ha fått hjärnhinneinflammation orsakat av TBE, rapporterar P4 Uppland.
Barnet besökte en akutmottagning med huvudvärk, men skickades hem eftersom undersökningen med bland annat röntgen inte visade på något allvarligt.
Dagen därpå återkom barnet och skickades till intensiven med kramper. Barnet opererades akut, men dog.
Dödsfallet har Lex Maria-anmälts till Inspektionen för vård och omsorg och sjukhuset har genomfört en egen utredning som visade på svårigheter att ställa diagnos och kommer nu att se över vilka rutiner som finns.

Australiensisk storbank tog ut miljonavgifter från döda kunder.ANZ, som är en av Australiens största banker har i strid med gällande regler fortsatt att ta ut miljontals kronor i kontoavgifter från tusentals avlidna kunder, slår den australiska bankmyndigheten BCCC fast i ett sanktionsbeslut.
Enligt myndigheten ska banken på ett allvarligt och systematiskt sätt brutit mot gällande regelverk. Banken ska också ha underlåtit sin skyldighet att svara på frågor om avgifterna från berörda.
ANZ tvingas nu att återbetala 3,3 miljoner australiska dollar (23 miljoner kronor) till fler än 18 000 dödsbon och skriva över 10 600 brev till drabbade.
En annan australisk bank varnas samtidigt av BCCC för att inte ha betalat tillbaka avgifter som tagits ut i strid med reglerna. En tredje bank utreds fortfarande för samma typ av regelbrott.

 Knarkkarteller drabbade samman i Mexico. Minst 19 personer har dött i en sammandrabbning mellan två knarkkarteller i den mexikanska delstaten Chiapas, rapporterar AFP.
16 män hittades ihjälskjutna i en lastbil och tre andra döda på marken utanför fordonet. Händelsen inträffade nära gränsen till Guatemala, där våldet har ökat de senaste åren.
Enligt mexikanska myndigheter rör det sig om en konflikt mellan Sinaloa-kartellen och ett gäng som går under namnet ”Chiapas och Guatemala”, som båda vill ha kontroll över gränsområdet. Regionen är nyckeln för handel med narkotika och vapen till USA.


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.