Bengt Sändh

Ingvar Kamprad och stärkta gardiner

Av Bengt Sändh 2024-07-08

Medan jag drev snusfabrik fyllde IKEA femtio år och detta jubileum skulle firas med stora festligheter i Älmhult. Där blev jag anlitad i min egenskap av artist att köra en föreställning från scenen. Detta efter det att självaste Ingvar Kamprad hållit ett lysande tal där han sopade banan med kommunpamparna och berättade om hur han blivit motarbetad av kommunen när han startade IKEA.

Nu var det väl nya pampar i kommunen och de satt i publiken och kände sig besvärade å sina företrädares vägnar. Sedan blev det musik och så lallade jag i fyrtio minuter.

Nu råkade jag veta att Ingvar var storsnusare och att han la in riktiga prillor. Stomisnusare som kör med påse var han då inte. I mina slutapplåder ropade jag upp Ingvar och gav honom som jubileumspresent två kilo snus.

Några månade senare fick jag ett intressant telefax från Holland. Det var Ingvar Kamprad som textat prydligt för hand sitt meddelande till mig med versaler. Jag kan citera början:

BÄSTE BENGT
TACK FÖR SNUSET SOM JAG FICK AV DIG DÅ JAG VAR I ÄLMHULT! EN STOR PLASTPÅSE MED HÄLSNING. DET VAR DET BÄSTA SNUS JAG NÅGONSIN ÄTIT. KOMMER DU IHÅG VILKEN SORT JAG FICK?
SKULLE DU VILJA SÄNDA ETT KILO TILL IKEA I ÄLMHULT OCH LÄGGA FAKTURAN I PAKETET SÅ ORDNAR DOM MED BETALNING. (ÄR JAG BETRODD FÖR ETT PAR KILO?) TACK FÖR HJÄLPEN.
BÄSTA HÄLSNINGAR INGVAR.

Jag skickade snuset och skrev: Käre Ingvar du är betrodd för fyra kilo. I paketet gav jag honom också en snusdosa med pornografiskt motiv samt en ask kåtpiller. Nog om.

Det talas ofta om hur oumbärlig nollan är inom matematiken och här bidrar jag genom att berätta hur det kan gå när man missar en nolla. Under några månader, efter min skilsmässa, drev jag företaget själv men tog hjälp av en bybo när själva snuset skulle tillverkas och förpackas. Telefonen ringde i ett så jag bar alltid med mig en bärbar lur.

I Borås finns ett postorderföretag som heter Cellbes som har telefonnummer 033 10 60 00. Jag hade lokalnummer 331060. Om Cellbes kunder i Kristianstad med omgivning missade att slå nollan i riktnumret så ringde de ett lokalsamtal till mig.

Detta hände titt som tätt när Cellbes gav ut en ny katalog. Det blev till slut ganska irriterande. Jag slutade att svara ”Bengt Sändhs Snusfabrique”. I stället svarade jag bara ”Postorder”.

En solig sommardag stod jag fyra meter upp på en stege och målade när det ringde. Jag skyndade mig ner, fick tag på luren och svarade ”Postorder”. Det var en äldre dam. Jag fick namn och adress.

– Jag skulle vilja beställa en neglige.
– Ja det går utmärkt, vad har den för nummer? Någonting annat?
– Ja sen vill jag ha ett par gardiner. (Jag fick ordernumret även på dem).

Så fick jag en idé så jag fortsatte:

– Ja dom är väldigt söta och nu har jag en nyhet att berätta för damen. Vi har tagit fram en slags superstärkelse som bara kostar 12 kronor. Ni häller påsens innehåll i en hink med ljummet vatten och sköljer gardinerna däri.
– Det vill jag inte ha!
– Jo, förstår damen. Sedan breder ni ut gardinerna på en korrugerad plåt eller plast och låter dem torka där.
– Det vill jag inte ha!
– När gardinerna är torra är dom helt stela och vackert vågiga. Damen behöver inte göra hål i väggarna för gardinstänger. Ni ställer bara gardinerna på golvet och lutar dem mot fönsterkarmen.
– Hör ni inte vad jag säger? Det var de dummaste. Jag vill inte ha någon stärkelse!
–Jo men, tänk så praktiskt när damen skall städa. Bara ställa gardinerna åt sidan.
– JAG VILL INTE HA NÅGON STÄRKELSE!!! JAG LÖSER INTE UT PAKETET!
– Jo, nu skickar jag det här. Ni kommer att bli så nöjd!

Här la jag på luren och gick in i köket för att ta mig en öl. När jag satt där började jag skratta.

Jag tänkte att nu ringer damen till Cellbes, ilsken som ett bi och skriker att hon inte tänker lösa ut ett paket och i eftermiddag pratar hela personalen på Cellbes om en ilsken tant som yrar om gardiner med någon slags superstärkelse.

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens


   Bengt Sändh var ett av de omskrivna barnhemsbarnen. Han blev med tiden smed. Men enligt polisen hann Bengt innan dess, i unga år, sätta ett informellt svenskt rekord i bilstölder genom att stjäla 46 bilar under tio dygn.
Med tiden blev han trubadur och har sjungit in 21 LP- och CD-skivor. 1993 startade han Bengt Sändhs snusfabrique. Han spetsade sitt snus med lite konjak och det blev en succé.
Sex år senare sålde han snusfabriken till Swedish Match och flyttade till spanska Costa del Sol. Där lever han nu med hustru och hundar.
Bengt Sändh skriver böcker i skilda ämnen och är hängiven naturfotograf. https://www.bengtsandh.se/

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.