Av Börje R P Carlsson 2025-05-02
Ibland får man mer rätt än vad en egentligen trodde när man författar en drapa. Knappt hade oraklet Trump proklamerat vad han förväntade sig av de internationella företagen.När Trump tagit över som USAs president började cirkusen med de amerikanska tullarna. Trump hade fått för sig att handelsbalansen direkt kunde överföras på tullarna.
Handelsbalansen kunde omgående, enligt oraklet Trump, spegla rättvisa eller orättvisa mellan export, import och tullar. Ett land som importerade mer än vad de exporterade var enligt Trumps knöliga tankar utsatta för orättvisa som man bara kunde rätta till med jättehöga importtullar. Sagt och gjort, tullarna höjdes med flera hundra procent och detta skulle omgående stävja den höga importen från i första hand Kina men också från de flesta asiatiska länderna.
Nästa taktiska steg togs när Trump proklamerade stora lättnader i tullar för de företag som etablerade sig i USA och flyttade sin verksamhet dit.
Knappt hann Trump uttala ordet lättnad i verksamhet för de som etablerade sig i USA förrän Volvos mjukryggade ledning visade sin följsamhet och sade sig ha för avsikt att öka sin verksamhet i USA. De flesta andra länder (tror jag) var mer motsträviga och ifrågasatte Trumps agerande.
Men inte Volvo, som helt plötsligt kungjorde att de av kostnadsskäl var tvungna att friställa eller permittera tusentals anställda. Passande nog var det de Europaanställda som plötsligt var för många och som måste friställas medan det passande nog passade med planerna att etablera sig i USA.
Är det någon som verkligen tror på att detta beror på slumpens skördar? Allt passar som hand i handske med Volvo-ledningens följsamhet på Trumps propåer om nyetablering som kommer att åtföljas av lägre tullar, i varje fall för Volvo.
Denna brist på kurage brukar inte betala sig i längden, så vi får se hur det går för Volvo framöver.
Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.
Stöd oss i arbetet med att bevaka rättsstaten »Börje R P Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln.
Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.
Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.