Är du lycklig eller bara inte djupt olycklig?

Av Anders Cardell 2025-05-12

Många människor är imponerade av att Finland lyckats placera sig i toppen av globala ”lycko-undersökningar”, vid upprepade tillfällen. Vissa har beskrivit fenomenet som ett mirakel och flera medier har kallat Finlands framgångar "Det finska undret".

Frank Martela, är en finsk filosof och psykologiforskare som arbetar som biträdande professor vid Aalto-universitetet i Finland. Han arbetar med frågor som handlar om ledarskap, motivation och engagemang tillsammans med frågor som har fokus på nationers välbefinnande.

Martela har vunnit ett internationellt erkännande tack vare hans förmåga att ge svar på varför Finland har en så lycklig befolkning.

Han använder inte ord som ”mirakel” eller ”under” när har beskriver Finlands framgångar. Tvärtom hävdar han att det inte finns några ”magiska” förklaringar till Finlands framgång. Orsakerna bakom framgången kan istället förklaras med att det finländska samhället är präglat av ”en hög grad av social rättvisa och ekonomisk jämlikhet”.

Martela har lyckats påvisa att en av orsakerna till att Finlands befolkning lyckats toppa den globala lyckohierarkin vid upprepade tillfällen, är kopplat till att de minst privilegierade grupperna av den finska befolkningen lever under förhållandevis goda livsvillkor.

Martelas slutsats är att goda livsvillkor för de minst priviligierade grupperna i samhället, har en avgörande betydelse för resultaten i de undersökningar som genomförs. Han kan konstatera att finländska låginkomsttagare har betydligt bättre levnadsvillkor, än motsvarande grupp i många andra länder.

Slutsatsen förstärker bilden av hur viktigt det är att samhällen präglas av social och ekonomisk jämlikhet för att skapa en brett förankrad känsla av lycka.

De politiska slutsatserna talar för att det är livsviktigt att bygga ett jämlikt och rättvist samhälle. Människor som är ekonomiskt, politiskt och socialt priviligierade, har goda möjligheter att leva bra liv oavsett vart de väljer att bosätta sig.

När det kommer till mindre priviligierade grupper ser det annorlunda ut. För dessa grupper kan en hög lägstanivå vara avgörande.

Det som sammanfattningsvis är essensen i Franks Martelas argumentation är att vi i de nordiska länderna inte är anmärkningsvärt mer lyckliga i jämförelse med många andra länder

Det stora värdet hos den sociala modell som Finland och andra länder i topp representerar, är snarare att den minskar antalet individer som befinner sig i djup olycka.

(Tack till Peder Söderlind för kunskaper och inspiration till denna text)

Detta är en krönika. Analyser och ställningstaganden är skribentens.


Anders Cardell växte upp i det lilla brukssamhället Hallstahammar och i stockholmsförorten Östberga. Han blev anställd på Fryshuset i slutet på 80-talet där han arbetade fram till att Anders Carlberg gick bort 2013.

Anders har varit aktiv i olika former av ideell verksamhet parallellt med sitt ordinarie arbete. De senaste åren har varit starkt präglade av att han har blivit förälder:

– Jag skriver för att jag känner ett ansvar för att göra det jag kan, med de resurserna jag har, för att skapa ett bättre samhälle, säger Anders.

Anders Cardell är en av Para§rafs fasta krönikörer.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.