Vad kostar en åsikt?

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Socialdemokraten Thomas Östros får befogat med stryk i alliansvänliga tidningar för att hans åsikter gick att köpa, när han fick jobb som Bankföreningens nya vd. Men han är inte ensam.

Visst är det irriterande, för att uttrycka sig milt som fan, när ledande socialdemokrater utan att rodna, börjar jobba åt pr-byråer på högerkanten, köper herrgårdar eller kniper igen om frågor de drivit, för att de får en hög lön där de ska driva motsatt åsikt.

Lika irriterande som det är när förtroendevalda i det parti som mest pratar om lag och ordning, bryter mot lagen. Alltså moderata förtroendevalda. För visst är det dessa vi oftast läser om när det gäller såväl stora folkrättsbrott som små lagbrott.

Politikerförakt

Det är en fara för demokratin om politikerföraktet sprider sig, brukar forskare hävda. Så sant. Det är inte bra att andelen som röstar i allmänna val går ner. Och det är naturligtvis inte alls bra om de som ska fatta beslut om nya lagar, våra riksdagsmän, ses som principlösa opålitliga lallare som är beredda att byta ideologi för rätt summa pengar.

Men går det att ändra på? Under årtionden har det stora Socialdemokratiska partiet varit en yrkesväg att gå för unga killar och tjejer. Man jobbar på hårt i SSU och knallar vidare uppåt. Snart är man anställd på någon nivå och därmed har man ett säkert jobb.

Idag är det naturligtvis likadant med Moderaterna. Ett stort parti som behöver massor av framåt personer på olika poster. Alltså ett fullt möjligt yrkesval. Kniper man sedan bara igen och nickar bifall när den politiska inriktningen ändras, så är jobbet säkrat.

Men mitt jobb då!

Kommer ni ihåg hur framträdande unga sossar skrek högt om att det behövdes föryngras i högsta ledningen, när turbulensen var som värst efter Mona Sahlins avgång? Och hur äldre svarade med att det behövdes erfarenhet på de höga välbetalda posterna. Kvinnorna pratade om att det behövdes mer kvinnor och invandrarna om fler invandrare.

Ingen förklarade varför. Ingen presenterade någon ny politisk inriktning. Utan de argumenterade för sin karriär.

Politikerförakt är definitivt inte bra för demokratin. Men för att det inte ska öka måste framträdande politiker, central och lokalt, stå för något. Stå för något annat än sin egen karriär.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.