Alla dessa spioner

Av Petter Inedahl 2012-06-14

Det duggar lätt. Mannen vid gathörnet fäller upp kragen på sin överrock, och kontrollerar tiden för tionde gången. I fickan ligger en Walther P-38 och tynger.

 

Regler är till för att följas, även för agenter och spioner. De ska bära handskar och trenchcoat, gärna en polotröja och en pork-pie hat. Skurkarna ska vara nattsvarta. Galna vetenskapsmän eller criminal masterminds, ute efter att ta över eller förstöra vår planet.

Välklädda, elaka, och gärna med någon medfödd defekt, stammande, läspande eller haltande, men problemet är; var hittar man sådana människor idag i denna värld av slätstrukna terrorister och krigsförbrytare? De har försvunnit från arenan, trängts ut av en annan generations klichéer, och förpassats till dammiga tv-arkiv och obskyra hemsidor. Följ med till en nygammal filmgenre som aldrig helt försvunnit.

Nazister och frimärken

/wp-content/uploads/content/utblick/alla-dessa-spioner/Avengers2.jpg

Den absolut bästa, och troligen även längsta av de klassiska agentserierna är naturligtvis The Avengers, som visades under ett helt decennium mellan 1961 och 1969, och fångade en hel eras charm och ideal. John Steed, agent för ett okänt och icke närmare angivet ministerium, bekämpade tillsammans med sina medhjälpare alla de djävulsdyrkare, frimärkssamlande nazister, och vansinniga sammanslutningar vi inte vill se som våra herrar. Den mest kända av hans partners var utan tvekan Emma Peel, och hennes medverkan sammanfaller också med seriens höjdpunkt, utan att för den skull nedvärdera vare sig Tara King, Cathy Gale, Dr Keel eller Venus Smith, ja kanske möjligen då den sistnämnda vilkens huvudsakliga funktion verkar ha varit att bli kidnappad eller hjälplöst skrikande vittne till mord. Cathy Gale, spelad av Honor Blackman, sedermera Pussy Galore i Bondfilmen Goldfinger, var för övrigt den första kvinnliga agenten på film, som inte enbart var där för att vila ögonen på, och var skurkarnas överman både mentalt och fysiskt. Serien visades faktiskt som hastigast av SVT 1969 under namnet ”Två slår till”, men lades ned redan efter två avsnitt då den ansågs för våldsam. En varning är dock på sin plats för den nittiotalsproducerade långfilmen med samma namn vilken inte på något sätt förmår leva upp till sin föregångare trots Sean Connery, Uma Thurman och Patrick MacNee, den riktige John Steed. Hur han förmåddes medverka i denna sorgliga historia är en gåta vi inte ska forska för djupt kring.

Helgon och baroner

/wp-content/uploads/content/utblick/alla-dessa-spioner/Saint2.jpg

The Saint, eller helgonet som den hette på svenska, var plantskola för en annan Bond-skådespelare, nämligen Roger Moore, och skildrar den ensamme äventyraren Simon Templars kamp mot bovar och banditer, där han glider runt i sin vita Volvo P1800. Varumärkesplacering var ett på den här tiden okänt begrepp, och när seriens producenter ringde runt bland bilfabrikanter för att få låna en bil till inspelningen möttes de enbart av skrattsalvor, och endast det då internationellt okända Volvo visade sig intresserade av detta underliga och synnerligen oortodoxa förslag. Serien blev oerhört populär, och P1800:n förvandlades över en natt från obskyr till trend. Roger Daltrey, sångare i The Who, köpte till exempel en efter att ha sett helgonet på tv, och när serien The Baron, om en amerikansk antikhandlare bosatt i London och ofta anlitad av ytterligare en oidentifierad brittisk myndighet att bekämpa ondska och brottslighet, skulle spelas in stod biltillverkarna i kö för att få se sin produkt i rutan. Så stor hade genomslagskraften blivit.

The Baron, spelad av Steve Forrest, var väldigt snarlik helgonet, men med tillsats av inte helt malplacerade Sue Lloyd som sidekicken Cordelia Winfield, och halva charmen med serien är de påhittade länder, med likaledes påhittade språk, de hamnar i under jakten på antikviteter och lömska kuppmakare.

Man in a suitcase är återigen berättelsen om en amerikan bosatt i London, men skiljer sig en smula från de övriga genom sin, nåja, realism. McGill blöder när han blir slagen, och hör och häpna; han lyckas inte alltid vinna över skurkarna. Som före detta CIA-agent blir han jagad och avskydd av alla sidor, och uppträder betydligt mindre belevat än de övriga hittills uppräknade personerna. Att så många av dessa brittiska serier hade amerikaner i huvudrollerna berodde inte på någon befolkningsmässig egenhet utan var ett medvetet drag för att lättare sälja i landet där de stora pengarna fanns: USA.

/wp-content/uploads/content/utblick/alla-dessa-spioner/Adam Adamant lives2.jpg

Det bisarra

För den som hemfaller åt det lite mer bisarra måste The Champions varmt rekommenderas. Craig Stirling, Sharron McCreedy, och Richard Barret, medlemmar av genevebaserade organisationen Nemesis kraschlandar under ett uppdrag i Tibet, där de helas av munkar från en försvunnen civilisation, och får lätt övernaturliga krafter. Tankeläsning, synskhet, och hypnos hjälper dem sedan mot otrevliga typer av alla de slag. Om inte detta gett er en överdos så prova med ett par avsnitt av Randall and Hopkirk deceased, serien om de två privatdetektiverna varav den ene är död och dessutom otroligt svartsjuk på vad hans änka sysselsätter sig med. Kom bara ihåg att kika på originalet, och inte nyinspelningen.

En annan karaktär begåvad med egen tv-serie var Adam Adamant, Edwardiansk gentleman som frusits ner av sin maskerade ärkefiende, och återupplivas 1966, mitt under swinging London-eran. Kulturkrockar är ingenting nytt, men här dras det till sin spets när den strikte och pryde Adam Adamant träffar unga dj:n Georgina Jones, och får lära sig att mycket hänt i världen under de sextio år han legat på is.

Amerika kan också

Alla dessa serier är brittiska, men även i USA försökte man så gott man kunde. The man from UNCLE, med Napoleon Solo och Ilya Kuryakin hade enormt inflytande i USA, så mycket faktiskt att man än idag kan beskåda föremål från tv-serien på CIA:s museum. De verkliga spionerna hämtade inspiration från de fiktiva, cirkeln var sluten. Även en avstickare till serien skapades, kallad The girl from UNCLE, och ett avsnitt av The Avengers heter för övrigt ”The girl from AUNTIE”.

/wp-content/uploads/content/utblick/alla-dessa-spioner/Get smart2.jpg

Dessa serier anspelade ofta på varandra, och en som gjorde så mer än andra var Get Smart, Mel Brooks första produktion. Egentligen en drift med hela genren, blev agent 86, Maxwell Smart och hans namnlösa medhjälpare agent 99 utsatta för den samlade ondskans vrede i form av organisationen KAOS, som med sina obetalbara underhuggare Siegfried och Starker ständigt hotade världens väl och ve. Nämnas bör kanske att agent 99, Barbara Feldon, nuförtiden är framgångsrik författare av så kallade må-bra-böcker.

Mer åt det traditionella deckarhållet är Honey West, som handlar om tjejen som ärver sin fars detektivbyrå med åtföljande bovar och banditer. Missa inte avsnittet med mannen som tror han är Robin Hood, eller det där staden mystiskt översvämmas av skottar i kilt.

Den otäckt hemtrevlige

Mission impossible, och vi tänker nu inte på de vedervärdiga Tom Cruise filmerna, utan på originalet, där varje avsnitt började med att chefen satt och valde bland bilder på ett antal agenter för att sedan alltid ändå välja ut samma är en kultklassiker som ännu håller måttet.

Minns ni förresten Bill Cosby? Han med den otäckt hemtrevliga familjen som hemsökte våra tv-apparater i vad som verkade vara en evighet under åttiotalet. Visste ni att han var ena halvan av den tennisspelande spionduon i I spy? De reste jorden runt under täckmantel av tennis, och saboterade de lömska öststatsagenternas försök att störa världsfreden mer än en gång under det intrigfyllda sextotalet. Ännu en gång var det agentserierna som bröt gamla fördomar då I spy var första amerikanska tv-serie med en svart skådespelare i huvudrollen, så släpp fram spionen inom dig, på med en trench och garnera med solglasögon. Det kalla kriget är bara slut om du själv vill det.

Blev du nyfiken?

Prova i så fall även dessa klassiska spion- och deckarserier:

 1. Adam Adamant lives (1966-67)
 2. The Avengers (1961-69)
 3. The Baron (1966)
 4. Burke´s law (1963-66)
 5. Callan (1967-72)
 6. The Champions (1968-69)
 7. The Corridor people (1966)
 8. Danger man (1960-66)
 9. Department S (1969-70)
 10. Dragnet (1967-70)
 11. Fantomas (1964-67)
 12. Get Smart (1965-70)
 13. Ghost squad (1961)
 14. Gideons way (1964)
 15. The Girl from Uncle (1966-67)
 16. Honey West (1965-66)
 17. Ironside (1967-75)
 18. It takes a thief (1968-70)
 19. The Man from Uncle (1964-68)
 20. Man in a suitcase (1967-68)
 21. Man of the world (1962)
 22. Mannix (1967-75)
 23. Matt Helm (1966-68)
 24. Mission impossible (1966-73)
 25. The Prisoner (1967-68)
 26. Public eye (1965-75)
 27. Randall and Hopkirk deceased (1969-70)
 28. The Saint (1962-69)
 29. The Sentimental agent (1963)
 30. Strange report (1968)

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.