50 år sedan den mytomspunna rymningen

Av Dick Sundevall 2012-06-11

Idag för 50 år sedan genomfördes historiens mest kände rymning från ett fängelse. Då rymde Frank Lee Morris och bröderna Clarence och John Anglin från Alcatraz. De har inte gripits under dessa 50 år och polisen letar fortfarande efter dem.

År 1934 blev Alcatraz färdigombyggt till vad som avsågs bli ett av världens mest rymningssäkra fängelser. Det ansågs vara så säkert på grund av det kalla omgärdande vattnet med starka strömmar.

Här placerades därför några av USA:s grövsta brottslingar. Maffiakungen Al Capone avtjänade sitt straff för skattebrott på Alcatraz. Andra kända fångar var George ”Machine Gun” Kelly, en hårdför bankrånare och kidnappare som ansågs vara en mönsterfånge. Morddömde Robert Franklin Stroud, kallad ”The Birdman of Alcatraz”, blev världsberömd för sina fågelstudier på Alcatraz.

Aldrig fullsatt

Fängelset var aldrig fullsatt. Som mest fanns 302 fångar i de 336 cellerna. Flyktförsöken från Alcatraz är mytomspunna. Under åren som Alcatraz var öppet försökte 36 fångar rymma från fängelset: Elva av dem dog under sina flyktförsök, sju sköts till döds, några drunknade och några tillfångatogs genast. Ett par lyckades ta sig bort från ön, men greps och återfördes efter en tid på rymmen.

De tre som kanske lyckades

/wp-content/uploads/content/utblick/AlcatrazTreRymningar.jpg

De enda fångar som troligen lyckades fly från Alcatraz var Frank Lee Morris och bröderna John och Clarence Anglin. Se bilden ovan.

De försvann från fängelset och har aldrig återfunnits. Då ingen har gett sig till känna och ingen har sagt sig ha träffat på någon av flyktingarna, tror många att de omkom vid flyktförsöket. Men man har inte återfunnit deras kroppar och att polisen fortfarande söker efter dem tyder på att de kanske lever.

Ett års förberedelser

Frank Lee Morris som ansågs vara överintelligent hade kommit på en, som han ansåg, ofelbar plan. I över ett år höll de tre på med förberedelserna. De grävde hål i betongen bakom ventilen i sina celler. De visste att ventilerna ledde ut till en lufttrumma som sedan skulle leda dem ut på taket av cellbyggnaden.

När de väl hade gjort hålen tillräckligt stora och kommit ut till lufttrumman, anordnade de en liten arbetsplats inne i lufttrumman. Där tillbringade de nätterna med att göra flytvästar eller flottar av stulna regnrockar. De tillverkade också huvuden som skulle likna dem själva. Modellhuvuden tillverkade de genom att göra pulver av tegelstenen de hade hackat loss och blanda med såpa och toalettpapper. På huvudet klistrade de hår som de samlade på sig från fängelsets frisörsalong.

 

/wp-content/uploads/content/utblick/Alcatrazpapphuvudvid.JPG

Bilden visar ett av de tillverkade huvudena. I bakgrunden ses hålet som knackades upp och ventilationsgallret som dolde vad de höll på med.

Polisen letar fortfarande

Natten till den 11 juni 1962 var de redo att rymma. Efter inräkningen placerade de tre männen sina modellhuvuden på kuddarna, kröp ut genom ventilerna och fortsatte ut till lufttrumman bakom cellerna. Flera av vakterna som hade nattskiftet hörde ljud på taket men trodde att det berodde på den hårda vinden.

Vakterna som gick förbi cellerna under natten trodde att de såg de tre männen ligga och sova. När man väl upptäckte att deras celler stod tomma var Frank Morris och bröderna Anglin långt borta. Man trodde att de försökte ta sig till Angel Island, eftersom de sagt så till en av sina medfångar. Numera tror man att de kan ha utnyttjat tidvattnet och att de därför försökte ta sig till Marine Headlands.

Man har aldrig hittat deras kroppar. Många tror att de inte att klarade sig då vattentemperaturen den natten bara var runt tio grader.

Men – den federala polisen i form av United States Marshals Service letar fortfarande efter de tre, eller i varje fall två av dem:

– Jag tror fortfarande att det finns en hygglig chans att dom lyckades, säger Michael Dyke, som arbetar med fallet.

Varför Dyke tror att två av dem är i livet, vill han inte gå in på. Enligt San Francisco Chronicle, har han bestämt sig för vad han ska säga den dag han eventuellt griper dem:

– Ni gjorde ett bra jobb och ni har klarat er undan länge. Men nu är ni gripna.

 

/wp-content/uploads/content/utblick/Alcatraz_dimma.jpg

Det mytomspunna Alcatraz stängdes 1963. Det hade höga driftskostnader och ansågs omodernt.

Osmaklig romantisering

Det förekommer en osmaklig romantisering runt allt spännande med Alcatraz. Det har producerats långfilmer om det och just nu sänds en TV-serie i Sverige om fängelset.

Men Alcatraz lär vara det fängelse i västvärlden som hade flest självmord i förhållande till antalet fångar. Det och annan dokumentation liksom vittnesmål från före detta fångar, ger en och samma bild av vad det handlade om: Ett av världens hårdaste och mest inhumana fängelser. 
 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.