Nämndemännen igen

Av Dick Sundevall 2014-07-07

En nämndeman har under rättegången mot barnamördaren i Norge lagt patiens i sin dator. Och då och då somnar nämndemän i svenska domstolar.

Men är lösningen att vi gör oss av med nämndännen en gång för alla? Många förespråkar det idag. Som jag ser det är nämndemännens främsta funktion att utgöra allmänhetens insyn i rättsväsendets inre. Att höra vad som avhandlas i överläggningarna. Vara någon slags garant för att juristerna inte ska få köra sitt eget race utan insyn.

Men det fungerar dåligt idag. För att inte säga uselt. Något måste göras. Helt ändra systemet för hur nämndemännen utses kanske? Det är ingen hemlighet att de allt som oftast är någon form av c-politiker. Koka kaffe till de politiska mötena i några år och du har kvalificerat dig.

Höj ersättningarna

Låt oss behålla nämndemännen men höja deras ersättningar radikalt. Så mycket att de tjänar på att ta ledigt från jobbet för att utgöra lekmannadomare till och från. Och höj ersättningarna så mycket att även de som har kvalificerade jobb med hög lön tjänar på att vara nämndemän.

Det här löser inte hela problemet men är en början. Därmed kan vi återställa den höga status som det innebar att vara nämndeman en gång i tiden. Och – på sikt få bättre och mer engagerade nämndemän, som varken somnar eller lägger patiens under rättegångarna.

Det måste få kosta att få rättsväsendet att fungera bättre.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.