Du kan hamna i fängelse

Av Ricard A R Nilsson 2012-07-16

Många tror att om man bara sköter sig och följer lagen så riskerar man inte att hamna i fängelse. Men de har fel. 

Det finns omständigheter och situationer som vem som helst kan hamna i och som leder raka vägen till finkan.

Hur många gånger har jag inte hört att ”jag är laglydig, det finns inte en chans att jag skulle dömas för ett brott”. Men det stämmer inte riktigt, så gott som alla bryter mot lagen dagligen. Har du gått mot röd gubbe vid övergångsstället när det varit bilfritt – det är ett lagbrott. Har du kört lite för fort med bilen någon gång – det är ett lagbrott. Nu ger denna typ av brott vanligen inte fängelse, men det finns situationer då även den mest laglydige skulle kunna hamna i fängsligt förvar.

Krogslagsmål

Många svenskar tycker om att vara ute på krogen och festa. Att gå ut och ta några öl med polarna efter en hård arbetsvecka är inte något ovanligt. Men när alkoholen går in så går vettet ut. Att det blir bråk mellan fulla personer händer varje helg. Ibland urartar det till slagsmål. Säg att någon börjar slåss med dig och att du försvarar dig men att ditt slag tar lite oturligt så att han som bråkar faller bakåt, slår i huvudet mot en bordshörna och avlider. Ja, då är det nästan helt säkert att du får avtjäna ett fängelsestraff.

Han är död

Trots att det var den avlidne som började bråka och du bara försvarade dig, och att det var ren otur att det slag du utdelade fick honom att slå i sitt huvud, så kvarstår faktumet att han är död. Visst, du kan hävda nödvärn, men ditt liv var inte i direkt livsfara. Så som svensk lag är skriven så kommer du säkert att få krypa in i kurran under i alla fall några månader. En del av er som läser detta tror säkert inte mig, men jag rådgjorde faktiskt med en brottmålsadvokat när jag skrev det här.

Vart vill jag då komma med detta? Jo, att man inte alltid kan råda över alla omständigheter och att det finns en viss risk att man begår ett brott där man riskerar fängelse, oavsett hur försiktig och ”laglydig” man är. Sedan finns det förstås personer som med uppsåt begår grova brott, det vet jag, men tänk på alla dem som varit på fel ställe vid fel tillfälle. Det kunde ha varit du.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.