Vit kristen terror

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Det är ett år sedan barnamördaren härjade på Utöja. Det värsta brottet med religiösa förtecken i Norges historia – vilket det har gemensamt med vårt största.

Barnamördaren hade högerextrema och religiösa motiv för att mörda alla dessa barn på Utöja. I hans förvirrade hjärna höll muslimerna på att ta över hans land. Och för den delen hela Europa – och världen.

I Sverige begås årligen massor av våldsbrott av högerextrema personer. Inte sällan med religiösa förtecken: kristendom mot islam. Det värsta våldsbrottet i Sverige, med religiösa förtecken, utfördes av vita frikyrkliga personer i Knutby. Två blev mördade och en skadad för livet. Det fanns inte en muslim i närheten av dessa brott. Och inte någon invandrare överhuvudtaget.

Inte muslimer

När ska svenska politiker och svensk polis inse att de inte i första hand ska jaga muslimer i Sverige, utan rikta sina ansträngningar mot helt andra grupperingar? De som hetsar mot muslimer – och har gjort det med så stor framgång att de fått såväl polisväsendet som det politiska etablissemanget att titta åt fel håll.

Hur många högerextrema personer i Sverige har idag i licens för skjutvapen, i likhet med barnamördaren i Norge? Och vilken koll har svensk polis på dessa personer?

Föreställer mig att norsk polis idag tittar närmare på sådana figurer. Ska något liknande som Utöja behöva hända i Sverige innan blickarna riktas åt det hållet?


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.