Nästan hemma

Av Nilsson-Larancuent 2013-08-09

Det gör Nästan hemma till en av de bästa böcker vi någonsin har läst! Orden är Nilsson och Larancuents ulåtande om Jean Kwoks bok, Nästan hemma.

Många söker sig till det förlovade landet i väst i hopp om ett bättre liv, den kinesiska flickan Kimberly och hennes mamma i Nästan hemma likaså. Genom att ta sig från Hong Kong till Brooklyn i USA hoppas mamman ge sin dotter det liv hon förtjänar. De lånar pengar till den dyra resan från mammans syster som även sponsrar dem så de får uppehållstillstånd, men i gengäld tvingas de arbeta – eller snarare slava – i mosterns klädfabrik. Därtill möter de en helt annorlunda kultur och tvingas bo i ett rivningshus där värmen är avstängd och kyliga vindar blåser rakt igenom de trasiga fönstren. Dessutom måste de dela sitt hem med kackerlackor och möss som härjar fritt.

Nästan hemma skulle lätt ha kunnat bli en sorgsen berättelse fylld av klichéer om en asiatisk familj som kommer till USA. Men istället är det en gripande och varm skildring där humorn finns med, trots det dystra liv mor och dotter tvingas leva. Räddningen undan misären ligger i Kimberleys intelligens; hon har lätt för att lära sig och får ett stipendium som gör att hon kan gå i en finare skola, trots att de egentligen inte har råd. Men mellan studierna, hennes arbete i klädfabriken och jobbet i skolans bibliotek finns det ingen tid över till att vara en normal tonåring.

Boken är löst baserad på författarens egen flykt från Kina och hennes upplevelser av hur det var att komma till ett främmande land. Det som framförallt griper tag i en – förutom den sympatiska Kimberly – är hur illa hon och hennes mamma behandlas av såväl staten som släktingar. De är helt ensamma och utlämnade i ett främmande land och de har inledningsvis bara varandra att vända sig till.

Detta är en berättelse om sociala orättvisor i den moderna västvärlden, där första generationens invandrare ses som andra klassens medborgare och inte ges någon möjlighet till integration. Men det är även en berättelse om kärlek, kämparglöd och familjevärderingar. Det gör Nästan hemma till en av de bästa böcker vi någonsin har läst!

Författare: Jean Kwok
Översättning: Gabriella Andersson
Förlag: Bazar
Utgivningsår: 2011


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.