Fryser ihjäl

Av Ricard A R Nilsson 2013-02-14

Det iskalla vädret gör mig lite gnällig. Speciellt när jag tvingas ligga fullt påklädd under tre filtar för att ens kunna somna i min kyliga cell.

Jag brukar vanligtvis ta tillvaron med ro, det är mitt eget fel att jag sitter i fängelse och det ska självklart inte vara något positivt med att vara inlåst.
Men någon begränsning på eländet tycker jag det bör finnas. Denna vinter har det varit extra kallt ute vilket även har inneburit att det i cellen där jag bor har blivit kyligare.

   Nu är det förstås inte vintern i sig som är problemet, utan att värmen här på Tidaholm inte fungerar som den ska. Det är en gammal anstalt som inte har renoverats på många decennier, och därför blir det ibland krångel. Nu är det inte anstaltens fel att saker och ting är undermåliga, utan det är fastighetsägaren som Kriminalvården hyr av som bär det fulla ansvaret. Vid ett flertal tillfällen har jag och andra fångar felanmält problemet med värmen, men ändå händer inget. Till och med personalen håller med om att det är ohållbart.

   Häromdagen gick jag in i vaktkuren på morgonen strax efter inlåsning och vad ser jag då. Jo, en vakt som har ytterkläderna på sig som satt och kramade elementet – jag överdriver inte, han satt hukad vid elementet med armarna om det. Inne i kriminalvårdarnas utrymme fungerar värmen nämligen någorlunda, när den inte gör det så skaffar de en separat värmefläkt. Jag frågade då den frusne vakten hur han tror vi känner oss om natten när temperaturen sjunker än mer. Och han höll med, så ska det inte fungera, därefter gjorde han en ny felanmälan. Jag är dock tveksam till att fastighetsägaren gör något åt problemet denna gång heller.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.