Tror du att Christer Pettersson mördade Olof Palme?

Av Dick Sundevall 2013-02-10

Vi ställde den frågan till Para§rafs krönikörer och fick väldigt varierade svar. Tre, av de tio som svarade tror att Christer Petterson är mördaren, medan de övriga sju var desto mer tveksamma.

Vi var medvetna om att frågan kunde besvaras kortfattat med ett ja eller nej.

Men vi trodde inte att våra krönikörer kunde förmå sig till att vara så kortfattade i ett svar som de själva formulerade i ett mejl. Men en var det likafullt.

Statsåklagare Nils-Eric Schultz svarade kort och koncist:

– Ja.

Skulle kunna ha dömts

Länspolismästaren Gunno Gunnmo utvecklade sitt svar desto mer:

/wp-content/uploads/content/kronikorer/gunno-gunnmo/Gunnmo.jpg   Jag kan redan nu avslöja att mitt svar är JA! När det är sagt tycker jag att det finns skäl att något problematisera själva frågan och jag ska också motivera mitt svar:

Bland alla dem som har pekats ut eller kan känna sig utpekade av debattörer och privatspanare under åren intar just Christer Pettersson en unik ställning. Han är den enda vars skuld prövats i domstol och som känt befanns han inte skyldig till mordet på Olof Palme.

Är det med tanke på det ok att envisas med att påstå att han är den som sköt vår dåvarande statsminister? Jag hyllar i och för sig principen att den som frikänns i domstol eller har avtjänat det straff hen dömts för ska få lägga frågan bakom sig. Men ett statsministermord är speciellt på många sätt och det förstärks av att brottet är ouppklarat. Mot den bakgrunden kan man se att många får finna sig i att bli utpekade inom ramen för olika konspirationsteorier och analyser av utredningsarbetet och den rättsliga prövningen (som än så länge omfattar endast Christer Pettersson).

Så till mitt svar. Om jag nu tror att Christer Pettersson sköt Olof och missade Lisbeth varför dömdes han då inte?

Jag ser två var för sig starka men helt skilda faktorer som lett till att mordet fortfarande är ouppklarat och att spekulationerna fortgår:

Olof Palme var då han mördades vår statsminister, ledare för vårt då statsbärande parti och en av de få svenska politiker som blivit känd på den internationella scenen. Hur svårt är det då inte att acceptera att han mördades av en stackare från folkhemmets bakgård som till råga på eländet förväxlade Palme med en figur ur skuggorna på samma bakgård.

Viss vore det mer passande om Olof Palme mördades för den han var av en utländsk underrättelsetjänst, någon terrororganisation eller en sammansvärjning, helsvensk eller internationell.

Min andra faktor är mer spektakulär. Den som sköt Olof Palme sköt också på mycket nära håll ett skott som mirakulöst nog inte dödade eller allvarligt skadade Lisbeth Palme. Inom parantes sagt talar detta förhållande emot idéerna om att mordet utfördes av ett kallblodigt proffs. Det är inte riktigt förenligt med bilden av en kallblodig mördare att lämna kvar ett vittne som man stått öga mot öga med på armlängds avstånd. Även Leif GW Persson skulle hävda att detta är ett otypiskt beteende för yrkesmördare skulle jag tro.

Till saken. Om också Lisbeth Palme skjutits till döds skulle rättegången mot Christer Petterson varit ett rent indiciemål. Hans rörelser kring och på mordplatsen hade blivit de centrala frågorna inte oklarheter kring huvudvittnets iakttagelser och omständigheterna kring konfrontationen då Lisbeth Palme pekade ut Christer Pettersson. Det är troligt att indicierna i målet då räckt för en fällande dom! 

Ska betraktas som oskyldig

/wp-content/uploads/content/kronikorer/peter-althin/DSC01189_2.JPGPeter Althin, intog en mer formell ståndpunkt:

   Christer Pettersson är den ende som är frikänd för mordet på Olof Palme. Han skall därför betraktas som oskyldig! Det är också min utgångspunkt i den pågående debatten. Så länge inget påtagligt nytt framkommer i utredningen om mordet på Olof Palme är min inställning att Christer Pettersson ej är mördaren!

Hängde i samma park

Vår numer kriminologstuderande unga krönikör Wille Eriksson, tog ställning utifrån en personlig erfarenhet av Christer Pettersson:

   Jag tror inte att Christer Pettersson var kapabel att mörda Olof Palme. Jag såg honom ofta under min barndom då han hängde mycket i en park jag ofta frekventerade. Det jag såg lovade ej gott.

Var där strax före mordet

/wp-content/uploads/content/kronikorer/borge-hellstrom/Borge.jpgBörge Hellström, som innan sin framgångsrika karriär som deckarförfattare körde taxi, svarade:

   Jo, jag tror att det var Christer Pettersson som mördade Palme trots att jag natten när Palme mördades hade en körning (taxi) från korsningen Tunnelgatan/Holländargatan ungefär tio minuter innan Palme blev skjuten,

Jag såg dom två VAN-bilar som man pratat om och jag såg även en person med kommunikationsradio utanför en av VAN-bilarna, men jag tror att det var en tillfällighet eftersom personerna rörde sig ganska ohämmat hela tiden och inte på något sätt försökte dölja något. Som sagt, jag tror att det var Christer Pettersson.

Skäller mycket men bits sällan

Skådespelaren och författaren Johan Hedenberg funderade och spekulerade om olika scenarier som hans ”skådespelarkollega” Christer Petterson kunde tänkas ha agerat i:

/wp-content/uploads/content/kronikorer/hedenberg_johan_1-3.jpg   Ett fyllo i kombination med en kommissarie Clouseau-utredning, inger på papperet; allt annat än förtroende. Men kanske är det så enkelt att Christer Pettersson suttit helt ensam på sin kammare och smitt på en ond plan. Ett argt fyllo som passerar alla gränser och mördar vår statsminister. Men hur troligt låter det?

Ett annat scenario är att herr Pettersson i fyllan och villan tar fel på person. Han tror att han skjuter en snubbe som han sedan en längre tid tillbaka ruttnat på. Han undrar dessutom vad det är för en kvinna som är i offrets sällskap och avfyrar för säkerhets skull ett skott till, vilket går igenom fru Palmes kappa. Efter det får Pettersson bråttom och haltar därifrån i rekordfart. Han är väl förtrogen med gränderna och inom kort, smälter han snabbt in i den vanliga miljön.

Eftersom han är en ”lugn och sansad man och inte sticker ut på något sätt”, så är det ingen som lägger märke till honom. Lugnt och stilla tar Pettersson och herr Magnum, pendeln ut till Sollentuna.

Ännu ett scenario kan vara att slumpen hittar Christer Pettersson och att hela hans profil är Bingo för eventuella personer som tagit vår statsministers liv. En havererad alkis med förmodligen ett gäng bokstavskombinationer i bakfickan. En gammal Calle Flygare teaterskolaelev, med grusade skådespeladrömmar bakom sig. Här står han nu i det optimala rampljuset, utpekad som Palmes mördare. Kanske inte den hjälteroll som han en gång drömde om. Men vad fan, James Cagney och hans gäng gick inte av för hackor. Det är en huvudroll!

Här står han nu och förklarar för den församlade pressen att han är en sådan fantastisk färghållare (skådespelare) att ingen någonsin kommer att kunna avslöja honom. Kanske, kanske inte, leker han. Han njuter av att varken dementera, eller bekräfta.

Svaret på denna gissningslek, huruvida det är Pettersson, eller inte, måste sålunda bli: Nej, det var inte han. Killar som passerar Calle Flygare med sina teaterdrömmar, har inte den kylan. Så är det bara! Vi skådespelare är som små hundar, vi skäller mycket, men bits sällan.

Många spår är outredda

Vår krönikör och redaktionschef Peter Isaksson, är den av oss i Para§raf-redaktionen som läst mest och rotat runt ivrigast i det här fallet. Han tillhör idag den ytterst lilla minoritet som ändrat uppfattning i frågan:

/wp-content/uploads/content/kronikorer/PeterFace2.jpg   Jag har fram till för några månader sen varit tvärsäker på att Christer Pettersson var ensam gärningsman bakom mordet. Idag är jag långt ifrån lika säker då jag insett att min övertygelse byggde på okunskap.

För en tid sen började jag gå igenom fallet och insåg att väldigt lite av den information jag hade tagit till mig stämde med verkligheten. Vittnen som med kraft skulle ha pekat ut Pettersson sa någonting helt annat i originaldokumenten. Lisbeth Palmes första vittnesmål var inte så säkert som jag trott. Tillsatta kommissioner fick inte tillgång till alla nödvändiga dokument från Säpo, något som göder konspirationsteorier. Men vad värre är – många spår är outredda.

Efter att Hans Holmér förstört mordutredningen bortom allt förstånd, verkar alla efterföljande chefer ha styrts av en övertygelse att Pettersson var gärningsman. Jag tror att det är omöjligt att utreda andra spår om man går in med den övertygelsen.

Det är ett fifty-fifty läge – men ska jag svara på frågan så svarar jag nej, jag tror inte att Christer Pettersson mördade Olof Palme.

Ögonvittnet som såg mördaren

/wp-content/uploads/content/kronikorer/Mattias_Edvardsson - ver 3.JPGMattias Edvardsson kan inte se att Christer Pettersson hade något motiv och har som jag fastnat för det ögonvittne som såg mördaren på när håll:

   Nej, jag tror varken på Christer Pettersson eller på någon omfattande konspiration. Modus operandi passar inte in på Pettersson som person. Han var påverkad av droger, haltade och saknade av allt att döma den kyla och säkerhet som mördaren uppvisade. Han hade heller aldrig någonsin påträffats med skjutvapen.

Viktigare än så: Vittnet Lars Jeppsson, som stod gömd bakom byggbarackerna på Tunnelgatan, kände till Pettersson mycket väl sedan tidigare, de bodde båda i Sollentuna och hade träffats ett femtiotal gånger det senaste året. Jeppsson hävdar bestämt att det inte var Pettersson som passerade 4-5 meter framför honom den där natten.

Och varför Pettersson, när det fanns så många andra som hade motiv – politiska och hatiska. Vilket var Petterssons motiv? Han som själv var sosse och beundrade Palme.

Åtalet mot Christer Pettersson byggde på en mängd indicier med Lisbeth Palmes utpekande som det enda riktiga beviset, och det är ett utpekande som jag – med all respekt – tyvärr inte ger mycket för. Under alla omständigheter är det nära på omöjligt för ett vittne att göra ett sådant utpekande efter tre år. Lägg där till alla egendomligheter i just detta fall.  

Alltid i stunden

   Själv har jag aldrig trott att Christer Pettersson mördade Olof Palme. Utmärkande för allt han gjort är att det skett i stunden. Har väldigt svårt att tänka mig att han skulle ha väntat på paret Palme i över en timme efter att ha sett dem utanför biografen Grand. Och att han därefter skulle valt en så perfekt plats för mordet.

När mördaren har sprungit upp för trapporna vid Tunnelgatan är han borta, eftersom han har så många alternativ att välja på där uppe. Medan det tar betydligt längre tid att ta sig dit med en polisbil. Platsen för mordet är därmed perfekt vald.

Att Christer Petterson skulle ha misstagit Olof Palme för en knarklangare som han känt i årtionden, tror jag inte alls på. Sekunderna före mordet passerar Olof och Lisbeth Palme en av Sveavägens mest upplysta platser, trottoaren utanför butiken Dekorima där skyltfönstren lyste upp platsen.

Då det är det enda mord på ett statsöverhuvud som inte är uppklarat, så tyder det på något betydligt mer avancerat och välplanerat. Flera spår är dåligt eller inte alls utredda: Sydafrikaspåret är ett. Sammanslutningar av högerextremistiska poliser och andra som såg Palme som en landsförrädare, är ett annat.

Men varför lyckades mördaren då inte döda Lisbeth Palme, om det var någon form av sammanslutning bakom mordet? brukar en del invända. Jag tror som Leif GW Persson att mördaren trodde att han träffat henne när hon böjde sig ner. Därtill – även en van skytt som precis har mördat en statsminister, torde i det skedet vara i viss obalans.

Att Christer Pettersson under många år hade en bra inkomst genom att ta betalt av olika medier för att antyda att han kunde vara Palmes mördare, är en annan sak. Det gör honom inte till Olof Palmes mördare.

Utredningen är i praktiken nedlagd

Leif GW Persson, som av någon anledning inte är krönikör på Para§raf, ännu, menar att utredningen i praktiken är nedlagd.

/wp-content/uploads/content/grav/ari-mattinen/GW2.png– Man har inte bedrivit någon utredning på flera år, säger han till Aftonbladet.

Han har försökt få personer med direkt insyn i utredningen att ”kolla upp vissa saker”.

– Det är en koll jag skulle fixa på en vecka, om jag har tur. Inte mer än ett par veckor och då är det möjligt att det tog hus i helvete. Men jag har sagt åt folk som är i den sitsen att de kan kolla, men jag är inte så säker att det sker, säger han och upprepar sin tidigare kritik:

– Alla tips som gällde Säpo utredde Säpo själva, exempelvis. Och du ska veta att det inte saknades sådana tips.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.