Fängelsemyter

Av Ricard A R Nilsson 2013-01-17

Få har en egentlig aning om hur det är att sitta på en säkerhetsanstalt, men ändå tror sig många veta precis hur det är, speciellt journalister.

Jag upphör aldrig att förvånas över vilka myter som florerar ute bland allmänheten om hur det är att sitta i svenskt fängelse. En del tror att det är precis som i USA, vilket det inte alls är.

Andra är övertygade om att det årligen dör uppåt 100 fångar i olika fängelsebråk, något som inte heller stämmer. Men det jag blir mest rädd för är när journalister är dåligt insatta och spär på negativa stereotyper. Den värsta reporter jag har stött på under mina år tänkte jag berätta lite närmare om.

Sökte löpsedelsstoff

Utan att nämna vilken tidning den aktuella journalisten sa sig skriva för, så var han minst sagt okunnig om anstaltslivet, eller kanske han bara låtsades. Frågorna som ställdes till mig verkade i alla fall gå ut på att hitta något riktigt smaskigt att blåsa upp på löpsedlarna. Bland annat frågades hur många homosexuella relationer jag sett genom åren, och när jag svarade inga alls, så verkade han förvånad. För nej, i svenska fängelser förekommer inga som helst sådana relationer. Den myten kan jag helt och hållet avliva.

Har inte huggit någon

Sen frågade journalisten om hur många gånger jag har tvingats hugga någon för att få respekt. Och när jag återigen svarade inga alls, hörde jag en suck av besvikelse. Han verkade inte förstå att man kan ha suttit flera år i fängelse utan att ha behövt använda ett stickvapen. Efter denna sista fråga avslutade jag samtalet snarast, denna typ av sensationssökande journalistik är inget jag vill bidra till.

Som tur är blev det aldrig någon tryckt artikel, reportern ifråga fick troligen inte det han eftersökte. Även om det denna gång löste sig så har jag läst alltför många artiklar som framhåller olika myter som sanningar, detta skapar en negativ och felaktig bild som aldrig leder till något bra.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.