Seminarium om falska erkännanden

Publicerad 2013-01-06

Anmäl dig här för att få plats på seminariet om falska erkännanden den 16 januari. Åklagare, polis, advokat, fängelsepräst och Para§rafs chefredaktör diskuterar falska erkännanden. Seminariet är öppet för allmänheten. Inga avgifter – men föranmälan krävs.

Cirkusen runt de fällande domarna mot Thomas Quick för åtta mord, har väckt frågan om falska erkännanden. Men det är inte det enda fallet.

Under seminariet tas olika aspekter upp på den här problematiken, som är väl känd i andra länder men som först nu kommit upp till ytan i Sverige.

Sverige anklagas av FN för att ha grymma häktesförhållanden utan maxtid för isolering, samtidigt kan det vara viktigt att avgränsa risken för att den häktade förstör bevis. Hur används häkten i samband med förhör och utredningar? Är falska erkännanden något vanligt förekommande eller är det bara i dessa enskilda och kända fall som det förekommit? Vilka risker finns med falska erkännanden och hur kan de undvikas? Det är några av frågorna som kommer att diskuteras.

Föranmälan krävs

Det är ett öppet seminarium utan avgifter, således får alla med intresse och som föranmält sig delta. Seminariet anordnas av KRÄM (studentorganisationen Kriminologiska Ämnesrådet) i samarbete med Kriminologiska Institutionen vid Stockholms Universitet.

Tid/datum: 18-21 onsdag 16 januari 2013.

Plats: G-salen Svante Arrhenius väg 20C, Stockholms Universitet.

Paneldebattörer:

Dick Sundevall, chefredaktör för Kriminal- och rättsmagasinet Para§raf

Johan Eriksson, advokat Försvarsadvokaterna

Håkan Ström, kriminalutredare & lärare i förhörsteknik hos Polisen

Ola Tingvall, åklagare Västerorts åklagarkammare

Birgitta Winberg, Centrum för religionsdialog hos Svenska kyrkan. Har bl.a. arbetat som President för IPCA, International Prison Chaplain’s Association, perioden 2005 till 2010.

Moderator: Tove Pettersson, kriminolog och universitetslektor Stockholms Universitet.

Tid finns reserverad för frågor från alla deltagare i seminariet.

Anmälan: Länk för anmälan; http://bit.ly/W9l3en 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.