USA och demokratin

Av Dick Sundevall 2014-07-07

Skulle vi benämna en gammal öststat eller en före detta militärdiktatur för en demokratisk stat om allmänna val gick till så som de gör i USA?

Det är bara cirka 60 procent av de röstberättigade som röstar i amerikanska presidentval. Presidenter blir därmed allt som oftast valda av cirka 35 procent av de röstberättigade.

En klar majoritet, ofta två tredjedelar, röstar alltså på någon annan kandidat eller låter bli att rösta. Varför är det så i ”världens bästa land”?

Kanske för att de vet, att den kandidat som vinner kan ha fått färre röster än den som förlorar, eftersom valsystemet är uppbyggt så att det kan hända – och har hänt.

Kanske för att de vet, att den som blir president måste ha ett antal stora företag bakom ryggen som täcker upp valkampanjen ekonomiskt – och att de pengarna och mer därtill ska betalas tillbaka, på något sätt.

Kanske för att de vet, att de två partier det är någon idé att rösta på, i en europeisk jämförelse, är två partier som båda står till höger om det svenska moderatpartiet?

Kanske för att de vet, att vissa senatoreror som partierna har utsett som kandidater i olika stater, har en extremistisk religiös syn på tillvaron. Och därmed har uttalat sig om att en kvinna som blir gravid genom en våldtäkt inte ska få abort – för att graviditeten då var guds vilja! En annan senator med lika extrem högerkristen syn, har hävdat att en kvinna inte kan bli gravid genom våldtäkt och därför inte ska få abort.

Kanske för att de vet, att cirka 50 miljoner (!) medborgare som skulle vara röstberättigade, inte finns med i någon röstlängd. Och andra finns med i röstlängder i flera olika stater.

Kanske för att de vet, att internationella valobservatörer från OSSE, som är erkända av FN, hotades med att gripas om de närmade sig vallokaler i Texas nu vid valet 2012. I Alabama, Florida, Iowa, Michigan, Mississippi, Ohio och Pennsylvania fick de inte heller observera presidentvalet.

Demokratiskt?

Med ojämna mellanrum får vi rapporter om demokratiskt tveksamma metoder i samband med val i gamla öststater, eller i andra före detta diktaturer av olika slag. Alltför ofta har det då varit svårt eller omöjligt för internationella observatörer att kunna utföra sitt arbete.

I olika medier kan vi då höra, se och läsa kritiskt granskande rapporter, som ibland går så långt att de ifrågasätter om det verkligen var ett val i en demokratisk stat. USA är en demokrati – men det finns definitivt mycket i övrigt att önska vad gäller de demokratiska processerna där.

Gå till dig själv med frågan: Skulle jag rösta om det i Sverige bara var någon idé att rösta på två partier som stod klart till höger om moderaterna? Därtill val som internationella valobservatörer inte fick övervaka och med andra problem av det slag som jag beskrivit ovan. Själv skulle jag låta bli, eller demonstrativt rösta blankt – om man nu fick det i en sådan ”demokrati”.

I övrigt, läs gärna Robban Aschberg kloka tankar om vad som komma skall på din arbetsplats eller kanske i din lägenhet: Snart kan polisen få bugga vem de vill.

 


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.