Maffia

Av Nilsson-Larancuent 2012-10-30

Nilsson-Larancuent läser Gunnar Walls bok, Maffia som täcker så skilda länder som Mexiko, Ryssland och USA. Som mest spännande tycker recensenterna att det blir när boken tar upp den svenska "Juggemaffian".

Maffia, från Capones Chicago till dagens Sverige

 

Begreppet maffia är populärt i dagens mediala Sverige. Ordet används i boktitlar, artikelrubriker och TV-programstitlar för att fånga allmänhetens intresse. Sensationsjournalistiken ligger ofta högst upp på agendan. Att sedan begreppet maffia som sådant ofta används missvisande verkar ingen bry sig om.

Gunnar Walls bok skiljer från mängden – om man bortser från den sensationssökande titeln förstås. Framförallt är innehållet betydligt mer faktaorienterat och rent stilistiskt är det inte skrivit på det typiska kvällstidningsmanéret där enda målet är att sälja några extra lösnummer. Men ändå känns det som om man har läst det tidigare.

När det gäller allt från Al Capone och maffians inblandning i mordet på John F Kennedy till såväl den ryska som den mexikanska maffian så har man läst tidningar samt böcker och sett filmer om deras framfart gång på gång. Även om Gunnar Wall gör en bra sammanfattning där han ger ett historiskt och kulturellt perspektiv på den organiserade brottslighetens utveckling, blir vårt intresse lagom ljummet. Mer lockande är i så fall de drygt 120 sista sidorna där några av de mest framträdande organisationerna i Sverige beskrivs. Deras utveckling och bakgrund skulle mycket hellre utgjort stommen i boken. Det gäller allt från Hells Angels, ”Juggemaffian” och den så kallade Uppsalamaffian till dagens konflikter mellan de av media döpta K- och M-falangerna. Huruvida man ska betitla alla dessa som maffia ställer vi oss tveksamma till, men det är ändå värt att läsa om man vill ha en uppdatering om läget i Sverige.

Författare: Gunnar Wall
Förlag: Semic
Utgivningsår: 2012


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.