Flera rättegångsfel i kokainmålet, konstaterar Svea hovrätt

Av Dick Sundevall 2014-10-14

Svea hovrätt konstaterar idag i sitt yttrande att flera rättegångsfel har begåtts i tingsrätten, i det stora kokainmålet mot Jonas Oredsson Falk med flera. Och att dessa fel är så allvarliga att de har kunnat påverka domsluten.

Rättegången i det här kokainmålet är den största någonsin i Sverige, hur man än mäter:

  • Den avhandlar en större mängd kokain än någonsin tidigare. Sammanlagt mer än två ton.
  • Rättegången som har pågått i hela nio månader, är den längsta narkotikarättegången någonsin.
  • De utdömda 18 års fängelse för Jonas Oredsson Falk, är den hårdaste domen någonsin i ett narkotikamål.
  • De 50 miljonerna i skadestånd som Jonas Oredsson Falk dömdes att betala, är det högsta skadeståndet någonsin i ett narkotikamål i Sverige.

Inverkat på målets utgång

Det är alltså inget litet mål i största allmänhet det handlar om. Så frågan om allt gått rätt till är naturligtvis befogad. Advokat Johan Eriksson och andra försvarare hävdade att så inte var fallet och i en skrivelse påvisades vad de hävdade var att antal rättegångsfel. De krävde därför att hela rättegången i tingsrätten skulle tas om. På juristspråk, att den skulle återförvisas till tingsrätten.

Idag kom Svea hovrätts svar: Hovrätten konstaterar att flera rättegångsfel har begåtts. Bland annat att ett vittne som försvaret önskat kalla, inte fick kallas som vittne. Svea hovrätt skriver i sitt yttrande med hänvisning till två av de konstaterade rättegångsfelen:

anser hovrätten att respektive fel kan antas ha inverkat på målets utgång.

Ytterst allvarligt

Det här är naturligtvis ytterst allvarligt. Men samtidigt kanske inte förvånande. Under den här rättegången har det förekommit händelser som resulterat i att ett antal förundersökningar inleddes mot åklagare och poliser, som var misstänka för mycket allvarliga brott i samband med såväl polisens spaningsarbete som under själva rättegången.

Mot bakgrund av hovrättens konstateranden om allvarliga rättegångsfel, är det värt att notera att internutredningarna mot poliser och åklagare – i samtliga fall har lagts ner.

Svea hovrätt kommer dock fram till att målet inte behöver återförvisas till tingsrätten, utan att det som blivit fel kan åtgärdas i de kommande hovrättsförhandlingarna. Det blir alltså en rättegång i hovrätten där försvaret kommer att få framföra ny bevisning på ett antal punkter, med allt vad det kan komma att få för betydelse för utgången av målet.

 

Nedan biläggs försvarets krav på återförvisning och Svea hovrätts beslut.

Fler artiklar om kokainmålet finns att läsa här.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.