Brodern från Moskva

Av Nilsson-Larancuent 2013-05-13

Matti Rönkä är en enastående krimförfattare vars framtida alster vi ser framemot.

Den finska privatdeckaren Viktor Kärppä är tillbaka. I andra delen av Matti Rönkäs kriminalromansserie får läsaren stifta bekantskap med huvudpersonens äldre bror Aleksej. Han har flyttat till Helsingfors och anklagas för att både arbeta med den ryska maffian och smuggla heroin. Det blir upp till lillebrodern att komma till undsättning.

Första boken – Med en mördares ansikte – var skickligt skriven, med verklighetstrogna karaktärer och en fängslande berättelse. Tillsynes har även Brodern från Moskva alla dessa element, men översättningen lämnar en del att önska. Den gestaltning och det bildspråk som gjorde den förra romanen så expressiv finns inte med denna gång. Svaret ligger troligen i att översättaren har bytts ut. Trots detta är Brodern från Moskva läsvärd med en rafflande skildring av hur det moderna Finland möter det traditionella och där de som begår kriminella handlingar inte alltid har onda avsikter.

I Sverige är vi inte bortskämda med finska deckarförfattare, vilket är konstigt med tanke på att flera krimförfattare från de andra nordiska länderna har nått stora framgångar här. Matti Rönkä har alltså möjlighet att bli den första, för tro inget annat än att vi tycker om hans böcker, ingen skugga ska falla på honom på grund av en mindre bra översättning. För en sak är säker, Matti Rönkä är en enastående krimförfattare vars framtida alster vi ser framemot.

Författare: Matti Rönkä
Översättning: Janina Orlov
Förlag: Lindelöws bokförlag
Utgivningsår: 2013


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.