Knarkbaronens organisation

Av Dick Sundevall 2013-05-25

– En knarkbaron har sannolikt alltid gott om pengar, säger advokat Martin Cullberg. Men det innebär inte att en person som har gott om pengar därmed är en knarkbaron.
Det låter som ett självklart statement men det är helt centralt i den stora kokainrättegången mot Jonas (Oredsson) Falk med flera.

Det är ingen tvekan om att Jonas Falk har haft gott om pengar och levt ett lyxigt liv. Men är han därmed den knarkbaron som han kallats i vissa medier? Den frågan blev allt annat än besvarad i tingsrätten. Nu ska det avgöras i hovrätten. Kan han dömas på de indicier som läggs fram från åklagarna eller inte? Och kan övriga åtalade dömas, som enligt åklagarna har ingått i en ”organisation”?

   Idag tvingades åklagarsidan lämna ut dokument till försvaret som man tidigare med stöd av tingsrätten hade vägrat lämna ut. Och som framgår av ljudfilen nedan ska vissa frågor besvaras nu på tisdag. Det här innebär något helt annat än vad som pågick i månader i tingsrätten. Där fick åklagarsidan köra på som tåget och när man läser tingsrättens dom på 761 sidor kan man fråga sig om det fanns några advokater i rättssalen? För av vad de framförde under nio månader finns ytterst få spår i domen.

   En stor sak i dagens förhandling var vilken nations polis som hade placerat en GPS i en av ensamseglaren Mauritz Anderssons båtar, för att i efterhand kunna se var båten hade varit. Och hade det landet laglig rätt att göra det här? Huvudåklagaren Karin Bergstrand vägrade att klargöra vilken nation som låg bakom det här. Om man lyssnar på nedanstående ljudfil från dagens rättegång kan det vara intressant, och lite roande, att veta att det var fransk polis som hade placerat utrustningen där. Vilket de inte hade laglig rätt till.

   När jag skriver om det här fallet, eller berättar om det för någon, så undrar jag allt som oftast om man tror mig. Kan det verkligen gå till så här? Eller överdriver den där Sundevall? Därför har jag idag lagt in en ovanligt lång ljufil som visar vad som pågår i det här förunderliga målet. Och så kommer det med all sannolikhet att fortsätta fram till den sista januari 2014.

   Frågan om ”organisation” eller inte, blev ganska stor idag. Exakt var det leder återstår att se. I ljudfilen nedan hör vi advokat Johan Eriksson som gör sin sakframställning och huvudåklagaren Karin Bergstrand som besvarar, eller vägrar besvara, vissa frågor. Vi hör också advokat Tomas Martinsson som kommer in med vissa frågor. Därtill rättens ordförande, hovrättsrådet Niklas Wågnert, som styr upp det hela. Vi kommer in när Johan Eriksson börjat ställa frågor utifrån vad åklagasidan fört fram om en ”organisation”.
(Det talas om ”Pol Pott” på inspelningen nedan. Åklagarsidan hävdar att den synonymen står för Johan Erikssons klient Andreas Niklasson.)

   Vi kan inte göra något åt ljudkvalitén på inspelningarna, då vi är tvungna att ta upp ljudet från högtalarna på pressläktaren. Och där kommer det och går poliser och åskådare mest hela tiden. Det hindrar dock inte att man tydligt kan höra de olika parterna i rättssalen.

Fler artiklar om kokainmålet finns att läsa här.


Publicerad

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.