Para§raf tipsar inför Julen

Av Dick Sundevall 2015-12-18

Dags för säsongsavslutning och därmed Para§rafs lästips. I år blev det även podtips. Så inför en grå Jul och Nyårshelg där skidor och pulkor kommer att stå oanvända i större delen av landet – här kommer tips på läsning och lyssning från några av Para§rafs många medarbetare.

Para§rafs kriminalhistoriska expert, Petter Indedahl, rekommenderar En mördares självbiografi, av Carl Panzram. Se bilden ovan.

   I augusti 1928 tar Henry Lesser jobb som fångvaktare i Washingtons distriktsfängelse, vilket blir upptakten till en av de märkligaste böcker som någonsin skrivits. I fängelset blir han bekant med Carl Panzram, en man som sitter inne för att ha stulit en radio, vilket skulle visa sig vara ett i sammanhanget skrattretande brott. Med hjälp av insmugglade papper och pennor förmår Henry Lesser massmördaren Panzram att skriva ner sin egen historia: En brutal och totalt känslobefriad berättelse om en man som enligt egna uppgifter mördade 21 människor, begått tusentals inbrott, rån, stölder och mordbränder. Trots att Carl Panzram avrättades redan 1930 skulle det dröja ända till 1970 innan hans bok kom ut. Han sista ord lär ha varit:

– Jag är bara ledsen för två saker. Att jag behandlat djur illa under min levnad och att jag inte kan mörda hela den förbannade mänskligheten.

 

   Vårt senaste tillskott i medarbetargänget, Caroline Ego, svarade så här på min fråga om vilka tips hon hade inför Jul och Nyårshelgen:

El-choco   En gammal favorit är El Choco av Markus Lutteman. Om Jonas Anderssons tid på fängelset San Pedro i Bolivias huvudstad La Paz. Boken ger en unik inblick i hur ett fängelse i det korrupta bolivianska samhället styrs av de intagna. Pengar avgör allt och i princip allt kan köpas – mat, rum att sova i, inflytande och strafftid. Och så bjuds det på galna historier om de intagna.

   Därtill rekommenderar jag 438 dagar av Johan Persson och Martin Schibbye. Om nu någon har missat att läsa den. Otroligt spännande, gripande och välskriven. En viktig bok på många sätt, så läs den!

 

   Professor Mårten Schultz svarade: Yahya Hassans självbetitlade poesidebut är en tjurrusning genom utanförskap och kriminalitet. Årets starkaste läsupplevelse.

Spår2   Det har gjorts många bra kriminalpoddar och den största podden, Serial, har just rullat ut en andra säsong. I Sverige har Aftonbladets utmärkta Fallet gjort ett framgångsrikt försök att gå i Serials fotspår. För egen del fastnade jag dock mest för Spår, podden om fallet Linna. Lysande radiojournalistik.

 

    Vår krönikör Harriette Broman är inne på samma spår: Jag har inte haft tid att läsa så många böcker i år eftersom jag har försökt att få klar min egen bok, säger hon. Däremot så har jag lyssnat på podcasten från Spår som handlar om Rinkebymordet. Ta er tid i julhelgen och lyssna på det!

   När det går fel i Sveriges rättsväsende så kan det få så fasansfulla konsekvenser. Dick Sundevall är en av journalisterna som engagerat sig i detta fall. Spår kommer snart med en ny granskning av en rättsskandal.

  

   Para§rafs researchchef Nina Silventoinen vill slå ett slag för boken Tre sekunder, av deckarduon Hellström och Roslund. Att sträckläsa en bok på nästan 600 sidor kan verka ansträngande. Men inte i det här tre-sekunderfallet. En kriminalroman av högsta kvalitet. Verklighet och erfarenheter blandas med fiktiva platser och vi får följa berättelsen om en infiltratör anställd av den svenska polisen.

   Hon rekommenderar också: Alla turerna i kokain-målet (Playa), Sveriges största och längsta narkotikamål. Alla artiklar finns att hämta här.

   Och inte minst, en favorit i repris. En underhållande betraktelse om hur det går till när insatsstyrkan stormar in hos vår krönikör Lillemor ”Hinsehäxan” Östlin. Hon blir varken rädd eller arg, utan betraktar de unga stridsutrustade poliserna med ett moderligt överseende. Läs hela krönikan här.

  

   Isabel Sommerfeld rekommenderar podcasten Yrket, som finns på iTunes och Soundcloud. Några ämnen som berörs där är till exempel: Hur påverkas vi av samhällets syn på ”arbete som ett kall”, vad händer med vår självbild när vi befäster vilka vi är? Hur känns det att pensioneras när ens arbete har blivit en identitet, någonting som ständigt funnits närvarande i livet?

  

   Mattias Edvardsson som hade drygt 700 000 läsare av sin senaste krönika på Para§raf, vill rekommendera boken När hundarna kommer omslagschiefauerav Jessica Schiefauer

   En fantastiskt fascinerande roman om mekanismerna bakom ett våldsbrott, hävdar han. Läsaren får en sällsynt inblick i hur det kan vara för de anhöriga till en gärningsman. Kan vem som helst begå ett fasansfullt våldsbrott? Och hur förhåller man sig som förälder till ett barn som dödat en oskyldig människa? Schiefauer problematiserar sådant som vi kanske sällan tänker på och låter läsaren själv dra sina slutsatser. En rättmätig vinnare av årets Augustpris.

   Vad gäller poddar och radioprogram lyfter Mattias fram, Skolgårdsmordet i Bjuv. En P3-dokumentär av Jesper Engström om två till synes helt vanliga tonåringar som helt oväntat slår ihjäl sin kompis.

   Mattias rekommenderar också ett Tv-program, Pervert Park (Dox) på SVT Play. I en trailerpark i USA lever 120 människor isolerade från omvärlden. Det enda de har gemensamt är att alla är dömda för sexbrott mot minderåriga. En tankeväckande film som berör frågan om när man i själva verket har sonat sitt brott.

  

   Ricard Nilsson, som är en av våra flitigaste krönikörer, tipsar om två böcker: Hönan som drömde om att flyga, av Sun-Mi Hwang. En vacker och gripande berättelse där mänskliga dilemman gestaltas genom djurens värld. Var beredd på att fälla en och annan tår.

detsominteOch Det som inte dödar oss, av David Lagercrantz. Uppföljaren till Stieg Larssons Millennium-trilogi med superkvinnan Lisbeth Salander blev förvånansvärt bra och är väl värd att läsas.

   Låt mig haka på där. Det som inte dödar är mycket bättre än vad många svenska recensenter har kunnat ta in. Den är faktiskt precis så bra som stora internationella framstående mediers recensenter kommit fram till när de hyllat boken. Ingen kan ta ifrån Stieg Larsson att han har skapat huvudpersonerna i böckerna, men ingen kan heller ta ifrån David Lagercrantz att han faktiskt har skrivit en av de bästa av de här fyra böckerna. Många har hakat upp sig på hur mycket pengar Lagercrantz kommer att tjäna på boken. Men bokskrivandet är ett chanstagande. Ibland når man inte upp till minimilön och andra gånger rullar kulorna in.

Den-härakande-klassen   Den bok som nog har påverkat
mig mest under det gångna året är
Den härskande klassen – en bok om Sveriges politiska elit, av Bengt Ericson. Det handlar om den politiska aristokratin som ser sig själva som yrkesproffs snarare än som förtroendevalda. Och hur de inte har några problem med att byta ståndpunkt, eller helt byta sida och gå över till pr-branschen. Min senaste krönika på Para§raf har påverkats av den boken. Krönikan finns att ta del av här.

   Jag vill också tipsa om Juridikpodden, som man bland annat hittar här på Para§raf. När jag lyssnar på den sitter jag ofta och småskrattar – och när ett avsnitt är slut inser jag allt som oftast att jag lärt mig något. Vad mer kan man begära?

   Nu gör vi ett uppehåll under Jul och Nyårshelgerna, men är tillbaka för fullt igen efter Trettondagen. En och annan artikel eller krönika kan det kanske bli ändå under de här veckorna, för att vi inte kunde låta bli – men det blir i så fall bara sporadiskt.

Vi på Para§raf önskar våra läsare en God jul och ett Gott nytt år!

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.