Politiskt trams

Av Dick Sundevall 2016-06-13

Så var det dags igen. En ny undersökning av partisympatierna. Den här gången från Demoskop, betald av Expressen. Och som så ofta när det gäller dessa undersökningar, oavsett vilka som utfört dem, så är alla siffror inom den statistiska felmarginalen. Ser ett parti ut att ha fått ökat stöd kan det alltså tvärtom ha fått minskat stöd. Och ett annat parti som ser ut att ”rasa” kan tvärtom ha fått ökat stöd. Men ändå kommenterar och ”analyserar” politiska reportrar det hela som om det vore något att kommentera. Varför?

   Vi vet hur det kommer att se ut. Ett dygn framåt kommer vi att få möta analyser i tidningar, radio och TV av den här undersökningen. Och partiledare eller andra företrädare för olika partier kommer att intervjuas. De som har fått några promille mer i sympatier för sitt parti kommer att förklara att det beror på deras nya helt utmärkta politiska inriktning. Detta trots att de vet att det är inom felmarginalen och egentligen kan vara precis tvärtom.

   De som däremot har fått några promille mindre i sympatier kommer kanske att påpeka att det är det kommande valet som gäller, inte tillfälliga opinionssiffror. Eller att:

– Den där undersökningen gjordes innan vi hade klargjort att vi vill att…

   Så där kommer det att hålla på. SVT, SR, TT, DN och Svenskan kommer varken att vara bättre eller sämre än kvällspressen.

   Vad skulle hända om någon enda politisk reporter skulle framföra att eftersom allt var inom felmarginalen så finns det inget att kommentera. Eller om en enda stor riksredaktions ledning skulle besluta att man överhuvudtaget inte skulle nämna undersökningen ifråga, eftersom det inte fanns något att ta på? Inte fanns en enda siffra som var statistiskt säker. Alltså – besluta att inte delta i det meningslösa tomma skådespeleriet.

   Skulle en sådan reporter eller redaktionsledning bli utesluten ur någon slags klubb för politiska reportrar? Eller skulle den reportern, eller någon annan från den redaktionen, aldrig mer få intervjua någon av partiledarna?

   Ja, vad skulle hända om någon en dag beslutade att inte delta i tramset, utan framöver bara kommentera och analysera siffror som var tillförlitliga? Vem vet, det skulle kanske innebära att läsarna, lyssnarna eller tittarna skulle anse att den reportern eller den redaktionen skulle framstå som mer tillförlitlig? Mer seriös? Mindre tramsig?

 


  Dick Sundevall är Para§rafs chefredaktör men hans krönikor och debattartiklar är inga ledare, utan högst privata tankar och funderingar.

I drygt 30 år har han arbetat med rätts- och kriminalfrågor. Det har blivit många tv-program och dokumentärfilmer. Åtta böcker, senast Det farliga Sverige, och några tusen artiklar genom åren.

Dick är mångfalt prisbelönt som journalist och författare med utmärkelsen Guldspaden och annat. Mest stolt är han över Ordfronts Demokratipris, ”för då väljs man ut bland hela befolkningen”.
På frågan om vad han tycker är det bästa han har gjort, svarar han:
– Mina tre barn.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.