Tips från Para§rafs medarbetare inför sommaren

Publicerad 2017-06-22

Som vanligt kommer här lite tips på artiklar, poddar och läsvärda böcker inför sommaren. Några av Para§rafs medarbetare har sammanställt en blandning av deckare och faktaböcker om kriminal- och rättsfrågor som de tycker är speciellt läsvärda. Därtill ett tips på en serie poddar och en favorit i repris.

Andreas Magnusson rekommenderar varmt Nils Christies Lagom mycket kriminalitet.

Det är en aha-upplevelse att läsa den norske kriminologen Nils Christies (1928-2015) Lagom mycket kriminalitet där han ställer just frågan hur mycket kriminalitet som är lagom för ett samhälle. I boken varvas små filosofiska utläggningar kring till exempel skolsystemet eller stadsplanering med sakliga redogörelser kring brottsstatistik och annat.

Christie är oerhört skicklig på att lyfta blicken, se saker från en annan vinkel och ifrågasätta sanningar vi tar för givna. Christie menar till exempel att kriminalitet egentligen inte finns. Det som finns är olika handlingar som kan uppfattas som onda eller goda beroende på sociala, kulturella och politiska faktorer.

Rättsystemet är som en omvänd kung Midas. Allt han tog vid blev till guld. Allt rättsväsendet tar i blir till kriminalitet. I en tid där allt fler ropar på tuffare tag och strängare straff visar Christie precis varför det sättet att tänka är kontraproduktivt om vi vill skapa ett gott samhälle.

 

Isabel Sommerfeld framhäver två böcker:
Skuggans lag, av Simon Häggström
Simon Häggström är kriminalinspektör och chef för Prostitutionsgruppen, en enhet inom Stockholmspolisen. I sin debutbok berättar han om vår tids slavhandel, om sin vardag som polis och de människor han möter i sitt arbete. Detta är en mycket välskriven, gripande bok som ger en bild av den hårda verkligheten – en bok som alla borde läsa för att få förståelse för vad prostitution och människohandel verkligen innebär.

Äventyr i Svenssonland: Seriemördaren Peter Mangs, av Joakim Palmkvist
Journalisten Joakim Palmkvist berättar historien om seriemördaren Peter Mangs. Går det att förstå en seriemördare och en samtid med växande rasism? Detta kriminalreportage påminner om ”Lasermannen” av Gellert Tamas och är absolut lika läsvärd. Vad som kanske imponerade mig mest var hur Palmkvist lyckades få ut fler erkännanden från Mangs än vad rättsväsendet och någon annan tidigare lyckats med. Det är kvalitetsjournalistik i sitt esse.

 

Sargon De Basso skickade frågan vidare till en av advokaterna på sin byrå. Advokat Frida Wallin rekommenderar vad hon beskriver som en kriminalserie i högt tempo från första sidan. Serien heter Hercules och är skriven av Mons Kallentoft och Markus Lutteman.
För närvarande finns fyra böcker i serien som ska bli tolv till antalet. Handlar om ett mordfall där en grupp ungdomar hittas dödade på en skärgårdsö. Kriminalaren Zack får fallet. Böckernas titlar i tur och ordning: Zack, Leon, Bambi och Heroine.

 

Ricard Nilsson har haft gott om tid att läsa i olika fängelser, så det blev en hel del böcker som han rekommenderar:

Vem är Even Smoak? av Gregg Hurwitz.
En föräldralös pojke utbildas till superagent åt det amerikanska försvarsdepartementet. Det påminner om Jason Bourne, men är mångfalt mycket bättre.

Rannsakan av Michael Hjalmarsson.
En av de bästa och mest välskrivna biografierna av en före detta grovt kriminell.

Den nyligen bortgångna Börge Hellström var inte bara medarbetare här hos oss, utan även ena halvan av författarduon Roslund och Hellström. Flera av deras böcker är bland det bästa som svensk kriminallitteratur har att erbjuda, anser Ricard Nilsson. I synnerhet Tre sekunder och uppföljaren Tre minuter står i en klass för sig själva. Det finns en råhet i Roslund och Hellströms skrivande som kombineras med ett enormt driv samt rättspatos. Inget är svart eller vitt, ingen är helt igenom ond, ingen är helt igenom god – precis som i verkligheten.

Bandidosledaren Mehdi Seyyed har, tillsammans med advokaten Arash Raoufi, skrivit berättelsen om sitt liv. I Mammas son, banditen följer läsaren Mehdi som litet barn när familjen flyr från Iran till Sverige och därefter genom hela den fortsatta uppväxten. Denna välskrivna bok ger en unik inblick i en värld där våld ofta ses som lösningen.

 

Harriette Broman rekommenderar Kvinna inför rätta av Louise Doughty.

Spänningsroman om hur en impulsiv handling kan ödelägga allt. En 52-årig framgångsrik genetikforskare med ett bra äktenskap och ett fint hem riskerar allt för lust, passion och spänning.
Bokens berättelse växlar mellan rättegången och händelserna som föregick den.
Intelligent och fängslande läsning med en skrämmande undertext om hur kvinnor fortfarande förväntas uppföra sig. En skarpsinnig dissekering av sociala konventioner. Sträckläste den. Finns på pocket.

 

Börje Carlsson rekommenderar några av sina egna böcker Brottsplats Sörmland 2 – 6. I böckerna beskriver han olika brott som inträffat i Sörmland under åren 1958 till 2012. Varje bok innehåller 15 – 20 fall. Böckerna är inbundna och är på 256 sidor.
I bok nr 2 kan man bland annat läsa om hur två poliser gör ett sekundsnabbt övervägande och fattar fel beslut varför den ene polisen blir brutalt mördad med ett 10-tal skott.
I bok 3 skildras bland annat Estoniakatastrofen samt en händelse där en man ville ha polishjälp eftersom han förväntade sig påhälsning av en tjuv som förberett en stöld hos mannen. Mannen fick ingen hjälp och när tjuven kom sköt mannen tjuven i armen.
Bok 4 inleds med mordbranden då Eskilstuna Stadshotell totalförstördes. Trots att den misstänkte pyromanens DNA anträffades i kastade kläder friades han i Hovrätten som uppenbarligen hade sovdag denna förhandling.
I bok 5 kan man läsa om hur Clark Olofsson stakar ut sin fortsatt brottsliga bana. Här skildras bland annat ett fall där Olofsson tillsammans med Gunnar Norgren skjuter en Nyköpingspolis till döds.
I bok 6 är det mest uppmärksammade fallet den ”stora kostölden” på en gård utanför Gnesta. Utredningen blev ett fiasko eftersom utredningen som mål hade att få den bestulne lantbrukaren fälld för försök till försäkringsbedrägeri.
Böckerna kostar 200 kr styck + porto och beställs via mail till [email protected].

 

Dick Sundevall tycker att allt som Leif GW Persson har skrivit är läsvärt. Och han är också helt överens med Leif GW om att deckardrottningen framför andra är Åsa Larsson. Vilken av hennes böcker som är bäst är en kriminalgåta i sig.

 

Nina Silventoinen vill slå ett slag för en bok, en serie poddar och en klassiker bland Para§rafs krönikor.
Rövardotter, av Jackie Ferm och Ola Brising. En oerhört gripande biografi skriven av Svartenbrandts dotter. Om uppväxten i en trasig familj, följt av både fosterhem och behandlingshem, om missbruk och ensamhet, med en ständigt frånvarande pappa. Jackie undanhåller inga detaljer, berättelsen går rakt in i hjärtat, följt av både tårar och skratt. Rekommenderas varmt.

Podden Spår – Säsong 5 – Sprängningen av Restaurang Fontainebleau
Av Anton Berg och Martin Johnson.
Det är ett av Sveriges mest spektakulära brott – den största sprängning som skett i Sverige. Varken före eller efter 1982 har en större explosion ägt rum i närheten av människor och hus. Mitt i centrala Stockholm sprängs ett helt hus, glasrutor sitter som spjut i väggarna och utanför på vägen ligger en kollapsad flygel. Spåren leder till snart till de två ägarna. Dubbelakademikerna som de kommer att kallas i kvällspressen. Trots den enorma sprängkraften, mitt i huvudstaden är fallet idag märkligt bortglömt. Och olöst. Kan även rekommendera de tidigare säsongerna av Spår.

Badrummet är säkrat, av Lillemor ”Hinsehäxan” Östlin.
Favorit i repris. Lillemor beskriver i sin krönika hur det gick till när insatsstyrkan kom på besök genom att slå in dörren till hennes hem.

https://www.magasinetparagraf.se/nyheter/kronikor/42515-badrummet-ar-sakrat/

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.