Det får inte vara så!

Publicerad 2017-07-22

”Det får inte vara så att innerstaden är farligare än de förorter där det bor en massa invandrare”. Så kan man sammanfatta mängder av mejl och kommentarer till vår artikel om de farligaste stadsdelarna i Stockholm (se länk nedan). Men så är det. Statistiken är glasklar. ”Men ni tog inte med stenkastningen mot blåljuspersonalen”, skrev en. Men visst gjorde vi det. Och så där fortsatte det.

   ”Det är ju invandrarna som kommer från förorterna och begår brotten och ni måste ju utgå från hur många som bor i olika stadsdelar i innerstan”, skrev en i ett mejl till oss.

   Att han motsade sig själv fattade han uppenbarligen inte. Om det nu var invandrare som kom in från förorterna och begick brotten i innerstan så har det väl ingen betydelse hur många det bor i stadsdelarna i innerstan. Och vad vi hade tittat närmare på var vilka delar av Stockholm det var farligast att vistas på. Vilka som var mest brottsutsatta.

   ”Men invandrarna skjuter ju ihjäl varandra ute i dom där förorterna, det vet ju alla”, skrev en annan i ett mejl till oss. Ja, det händer. Och det måste naturligtvis polisen sätta stopp för. Men det är i genomsnitt färre mord årligen i Sverige idag än det var för 15-20 år sedan, trots en betydligt större folkmängd.

   Så där höll det på. Och när Andreas Magnusson dagen därpå visade i sin artikel, se länk nedan, att den anmälda brottsligheten gick ner samtidigt som invandringen ökade, så gick det igång igen:

– Det får inte vara så!

   Men så är det. Så högertrollen får försöka hacka i sig att brottsligheten minskar även om de önskar att det var tvärtom, så att de kan skylla på ”massinvandringen”. Vi andra kan ju under tiden glädjas åt att brottsligheten minskar. Det var därtill så att vi i Sverige hade betydligt fler inlåsta i fängelser och på ungdomshem före ”massinvandringen” än vad vi har nu.

   Bilden som sprids av vissa poliser och alltför många medier om att det är invandrare som begår snart sagt alla brott, stämmer helt enkelt inte. Visst finns det invandrare som begår brott men det gör också väldigt många infödda svenskar. Och visst finns det en del kriminella gäng av invandrare men det har funnits kriminella gäng i Sverige långt före ”massinvandringen”.

   Med utgångspunkt i vad det skrivits mycket om i olika medier, om kvinnor som är rädda för att gå till och från sina hem och liknande, så valde vi att titta närmare på ett antal brott i Stockholms kommun: Våldtäkter, grov kvinnofridskränkning, olaga förföljelse, misshandel, narkotikabrott, våld mot tjänsteman, rån inklusive personrån, mordförsök och dråpförsök.

   Låt oss repetera det centrala av vad vi i tidigare artikel tog fram med hjälp av Brottsförebyggande rådets statistik. Det såg ut så här i genomsnitt årligen, under de senaste tio åren, för de värsta/farligaste stadsdelarna i Stockholms innerstad i förhållande till de utpekade förorterna Tensta och Rinkeby:

 • Norrmalm hade 5 899 anmälda brott.
 • Södermalm 5 235.
 • Rinkeby-Kista 1 761.
 • Spånga-Tensta 1 081.

   Några ifrågasatte varför vi inte tog upp stenkastning mot blåljuspersonal. Vilket vi alltså gjorde genom att ta med brottet ”våld mot tjänsteman”. Varför de tydligen tycker att den idiotiska stenkastningen är viktigare att ta upp än våldtäkter och försök till mord, förklarade de inte. Men vi tog alltså med båda delarna.

   Flera andra undrade om det inte kunde handla om nedlagda brott, eftersom de tyckte att siffrorna inte stämde med deras uppfattning. Nej, för som vi skrev i artikeln så handlar det om anmälda brott.

   Då kom nästa dragande med att det väl handlade om att folk från de där förorterna blev frikända i domstolarna. Men som sagt, det vi beskrev var anmälda brott vilket inte påverkas av om någon med tiden blir frikänd eller inte.

   Men hur är det med mörkertalen då? undrade några. Ja, det kan man ju fråga sig. Men hur ska vi eller någon annan veta det?

   Några menade att vi måste ta hänsyn till hur många som bor i områdena ifråga och hur många som vistas där till och från. Andra att vi måste titta på de olika områdens yta. Och ytterligare andra att antalet krogar spelar in. Visst är det så att det är många faktorer som spelar in. Det har vi aldrig förnekat.

   Men nu tittade vi på risken för att råka ut för brott i olika stadsdelar. Alltså vilka stadsdelar som var farligast att vistas i. Och hur man än vrider och vänder på olika faktorer som kan ha betydelse för det, så landar man ändå i att farligast i Stockholm är Norrmalm och därefter Södermalm. Och att till exempel Tensta och Rinkeby inte är några direkta idyller men tveklöst är områden där det anmäls tusentals färre brott – år efter år.

   Men folk i de där förorterna anmäler nog inte brott för att de inte vågar göra det, hade någon som förklaring till den statistik som han inte för sitt liv gillade att få ta del av. Visst finns det personer som inte anmäler brott både där och på andra håll. I några fall kanske de inte vågar. I andra fall för att de inte tror att polisen kommer att vidta några åtgärder utan bara lägga ner det hela. Vilket det i dagens läge ligger mycket i, oavsett var man bor.

   Men får man något stulet eller förstört som man har försäkrat, så måste man polisanmäla det för att få ut pengarna från försäkringsbolaget. Så nog är det en hel del brott som anmäls såväl i Tensta och Rinkeby som på andra håll. Därtill är det en hel del av de brott vi räknade upp som poliser anmäler.

   Andra som inte ens försökt argumentera i sakfrågan, frågade om Dick Sundevall någonsin varit i Tensta eller Rinkeby. Jag är uppväxt i en av de där illa sedda förorterna, Rågsved. Och ja, jag har varit i Rinkeby och Tensta många gånger. Ofta på kvällstid. Inte minst de senaste åren har jag varit där på möten, på privata födelsedagsfester och för att göra intervjuer. Har då inte råkat ut för minsta lilla hot, bilinbrott eller något annat.

   Har dock lagt märke till två väsentliga skillnader mot andra delar av Stockholm. Det är en betydligt större del med invandrarbakgrund som bor där. Och att man kan parkera bilen lite friare eftersom parkeringsvakter tydligen inte törs vara där. Kan dock inte påstå att jag just beklagade mig över det.

   Men visst har jag också sett knarkförsäljningen pågå i utkanten av Rinkeby torg. Men det har jag även sett på många andra ställen i såväl Stockholm som i landet i övrigt.

   I vår artikel förklarade vi varför vi inte tagit med mord och dråp i vår undersökning. Vi skrev:

Att vi inte har med mord och dråp, beror dels på att de är förhållandevis så få att de bara skulle påverka helhetssiffrorna med någon eller några promille och dels att det är problem med statistiken för just mord och dråp. Det som av polisen från början förs in som misstänkt mord eller dråp har vid närmare granskning ibland visat sig vara en olyckshändelse, självmord eller handlat om nödvärn. Alltså ett lagligt självförsvarsvåld.

   Det tog vissa troll på den mörkblåbruna ytterkanten som intäkt för att vi försökte mygla med statistiken. Så nu har vi ägnat en massa tid under några dagar för att försöka få fram hur det egentligen är med det dödliga våldet. Tack vare att Stockholmspolisen varit till stor hjälp, gick det till slut.

   Stockholmspolisen kunde ta fram granskade faktauppgifter på dödligt våld från 2012 till och med 2016. Men kunde inte dela upp Rinkeby och Tensta var för sig, utifrån hur det var infört hos dem. (I begreppet ”dödligt våld” ingår mord, dråp, barnamord och grov misshandel i kombination med vållande till annans död.)

    Så här ser det ut vad gäller det dödliga våldet för de farligaste stadsdelarna i Stockholms innerstad i jämförelse med Rinkeby och Tensta:

 • Norrmalm har under de här fem åren 54 fall av dödligt våld.
 • Södermalm hade 34 fall.
 • Rinkeby och Tensta hade tillsammans 33 fall. Alltså cirka 16-17 fall vardera.

   När vi räknar ihop vad vi fått från polisen och räknar fram ett genomsnitt och fördelar det mellan Rinkeby och Tensta på hälften vardera, får vi fram följande under dessa fem år: (Det blir därmed inte exakta siffror vad gäller Rinkeby och Tensta var för sig men ger ändå en klar bild.)

 • Norrmalm hade i genomsnitt per år 10,8 fall av dödligt våld.
 • Södermalm hade 7,4 fall.
 • Rinkeby hade 3,3 fall.
 • Tensta hade 3,3 fall.

   Även om vi slår ihop Tensta och Rinkeby så kommer dessa stadsdelar alltså inte upp i det antal fall av dödligt våld som Norrmalm och Södermalm haft under de här åren.

   Stockholmspolisen tog också fram siffrorna för första halvåret i år. De ser ut så här:

 • Norrmalm har haft 6 fall av dödligt våld.
 • Södermalm 3 fall.
 • Rinkeby 0 fall.
 • Tensta 0 fall.

   De som ville tro att vi avsiktligt valt bort det dödliga våldet för att det skulle visa en annan bild än vad vi ville visa upp, hade alltså fel. Alldeles väldigt mycket fel!

   Antalet fall av det dödliga våldet förstärker tvärtom bilden av att Norrmalm och Södermalm i Stockholms innerstad är områden som det är farligare att vistas i än vad Tensta och Rinkeby är.

   Det är naturligtvis inte så att vi försöker påstå att vissa utpekade förorter är utan problem vad gäller kriminalitet. Tvärtom finns det mycket problem att ta itu med vad gäller integrationen där – liksom på många andra ställen i Sverige. Och vi försvarar naturligtvis inte minsta lilla brott som begås av invandrare – eller infödda svenskar.

   Vad vi avsett att påvisa med klara tydliga fakta är att bilden av vissa förorter som fullkomligt hemska ställen – no go-zoner – inte stämmer. Och att bilden av att snart sagt alla brott skulle begås av invandrare inte heller stämmer. Det är en falsk bild som sprids av troll på yttersta högerkanten. En bild som tyvärr fått allt för mycket genomslag både hos en del poliser och även till och från i seriösa medier av olika slag.

   Det innebär inte att vi tror att dessa poliser och journalister nödvändigtvis är rasister – men kanske är de lite fördomsfulla personer som tycker att invandrare med ett annat utseende som kommer från en annan kultur, i största allmänhet känns lite främmande och otäcka? Och därtill tycker att vi som kommer från förorterna är annorlunda konstiga grova typer som inte ideligen försöker anpassa oss på ett sätt som är kutym i de lite finare salongerna. Det senare har de faktiskt fullkomligt rätt i.

För övrigt…

   var Norrmalm och Södermalm de mest brottsutsatta stadsdelarna i Stockholm långt innan vi hade någon invandring att tala om i Sverige.

 

Av Dick Sundevall och Nina Silventoinen

 

Vår artikel, Stockholms farligaste stadsdelar, finns att läsa här.

 

Andreas Magnussons artikel, Invandringen ökar och antalet anmälda brott i Sverige fortsätter att minska, finns att läsa här.

 


Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.