Försöker polisen skapa opinion eller lura medborgarna?

Av Börje R P Carlsson 2017-10-06

Polisen ställde en fråga till Försvaret om ett krypteringssystem och fick till svar att bara Försvarets krypteringssystem var säkert och det enda som får användas. Trots det beslutade rikspolischefen Dan Eliasson att polisen, i samband med outsourcing, kan använda ett annat (hemsnickrat?) system.

  Beslutet togs redan innan Försvarets svar fallit i glömska eller att beslutet hunnit städas undan. När denna udda hantering uppmärksammas i massmedia börjar en minicirkus på polisens hemsida.

   Det gjordes ett par korta inlägg som sedermera försvann för ett längre inlägg. Dan Eliasson trädde fram och försäkrade medborgarna att behandlingen av Palasso-uppgifterna var i trygga händer och systemet var skyddat precis lika bra som om Försvarets krypteringssystem hade använts.

   Det blev KU-förhör och efter detta var Eliasson inte längre lika tvärsäker utan sa bara att de får invänta resultat av denna utfrågning för att se vad som var rätt eller fel.

   Med jämna mellanrum hävdas, på polisens hemsida, att uppgifterna är i säkra och trygga system. Ja, det hävdas så ofta att man kan förledas tro att polismyndigheten försöker övertyga medborgaren att ”en lögn blir sanning om den upprepas tillräckligt ofta”.

   Dan Eliasson säger sig ha precis samma skäl och bevekelsegrunder som Transportstyrelsen. Han ville snabba på processen för att spara tid och pengar genom att strunta i Försvarets krypteringssystem och låta ett kanadensiskt företag få tillgång till alla uppgifter utanför polisens lokaler.

   Detta förbilligande av olika företeelser och att därigenom spara tid och pengar förvånar mig lite. Hur mycket sparar man?

   Det är säkerligen väl förborgade hemligheter men eftersom det företag som vinner upphandlingen inte betalar varken skatt eller arbetsgivaravgifter i Sverige så måste nettobesparingen bli betydligt lägre än vad den synes bli vid ett första ögonkast. Dessutom dränerar dessa outsourcingföretag arbetstillfällen i Sverige. Så vad blir vinsten när denna sätts in i ett helhetsperspektiv? Blir det någon form av vinst överhuvudtaget?

 


   Börje Carlsson har under nästan hela sin tid inom kriminalpolisen arbetat med företrädesvis de grövsta brotten. Under ett par år var han rotelchef för en rotel med ett 40-tal medarbetare. Från 1993-1997 rotelchef på spaningsroteln. Vid omorganisationen 1997, till länsmyndighet, bad han att få återgå som utredare på länskriminalen. Under kriminalpolistiden har han varit handläggare och spaningschef för flera mord, grova våldtäkter och grova rån.
Börje har skrivit en mängd böcker om brott. Senast En gång snut – alltid snut. Hans böcker finns bland annat att ta del av här.

Publicerad

Prenumerera på Para§rafs nyhetsbrev 

Nyhetsbrevet skickas ut varje måndag och torsdag kväll 22.00.
I Nyhetsbrevet får du besked om det vi senast har publicerat och en del information om vad som är på gång. Därtill får du ibland extramaterial som inte publiceras på sajten.
Vi ingår inte i någon mediekoncern och lämnar inte ut prenumerantlistan till någon, så din mejladress hamnar inte på avvägar.
Du prenumererar utan kostnad. Du kan också överraska en vän genom att ge honom eller henne en prenumeration, om du skriver in i den personens mejladress.
OBS: Vi efterfrågar bara den mejladress du vill ha Nyhetsbrevet mejlat till, inget annat. Du prenumererar här.

Para§rafs artiklar, krönikor och debattartiklar kan kommenteras på vår Facebooksida.